Dostupni linkovi

Poplave u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj


Poplave u velikom dijelu Hrvatske. Obilne i dugotrajne kiše rezultirale su visinom vode kakvu ne pamte ni najstariji žitelji, niti je zabilježena otkako se vode knjige. U Međimurju je vodeni val na Muri prošao Mursko Središče i sada prijeti Kotoribi. Visina vode je 25 centimetara iznad svih ikada zabilježenih vrijednosti. Sve raspoložive snage su na terenu.

„U ovom trenutku rijeka Mura varira. Kritične točke su nam na području općina Domašinec i Goričan gdje potok Trnava zbog visokog vodostaja Mure zaustavlja protok te se vodostaj potoka diže i prijeti prelijevanjem. Zbog toga smo na nekoliko kritičnih lokacija uspostavili obranu zečjim nasipima i naručili dodatne vreće“, kaže međimurski župan Matija Posavec o stanju u tom dijelu Hrvatske između rijeka Mure i Drave.

Do sada je u zečje nasipe u Međimurju ugrađeno 20.000 vreća pijeska, a planira ih se ugraditi još toliko.

U Međimurju, gdje je na vlasti Hrvatska narodna stranka, bila je predsjednica stranke i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je podsjetila da voda ne priznaje državne granice.

Regionalni projekt zaštite od poplava Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Srbija je nešto što smo mi pokrenuli nakon poplava u svibnju.“

Ozbiljno je stanje u sisačkom Pokuplju. Dobra je vijest za sada da je stanje nepromijenjeno, a Kupa je stala na četiri centimetra ispod povijesnog maksimuma zabilježenog u veljači. Vodeni val na Savi očekuje se u Sisku u ponedjeljak navečer, a na Kupi u Sisku tijekom noći. Najozbiljnije je u općini Letovanić, gdje su uz Kupu podignuti zečji nasipi.

„Počeli smo s pripremama 4-5 dana ranije kako se ne bi ponovio scenarij iz veljače. Vodostaj je već blizu razine na kojoj je bio u veljači, ali imamo dovoljno prostora da prihvatimo ovaj vodni val koji dolazi i mislimo da neće biti problema“, pojašnjava sisačko-moslavački dožupan Ivan Nekvapil.

U Zagorju je poplavila Bednja i već se najavljuju velike štete na poljoprivrednim kulturama. Nisu problem samo rijeke nabujale od neprestanih kiša. Načelnik općine Vidovec nedaleko Varaždina Bruno Hranić kaže:

„Tu jednostavno nema pomoći! Podzemne vode su visoke, tako da je sitacija takva da ispumpamo vodu, ali za dva sata se voda opet digne na istu razinu.“

U Karlovcu je opća opasnost ukinuta, vodostaj Kupe i Korane pada i očekuje se da će se za dva do tri dana moći vratiti kućama onih pedesetak građana sa šireg područja za koje je organiziran smještaj u karlovačkim sportskim dvoranama. Procjenuje se da je voda poplavila oko 750 kuća u prigradskim naseljima. Voda blokira još nekoliko podvožnjaka po gradu i lokalne prometnice nizvodno od grada, ali opća opasnost je ukinuta.

„Nadamo se da će se u narednih 48 sati vodostaj dovoljno spustiti da bi i ta sela ponovno postala prohodna“, kazao je Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda Karlovac.

HDZ-ove gradske vlasti u planiraju sav novac iz gradskog proračuna preusmjeriti u sustav obrane od poplave, a svi drugi nek' se strpe.

Vodni val koji će Savom stići do Županjske Posavine neće ugroziti Gunju i druga sela teško stradala u poplavama u svibnju, kaže za naš radio voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Vinkovcima Mirjana Šota. „Na tom području nije bilo velikih oborina, niti je – što je važnije – bilo velikih oborina u Bosni i Hercegovini, što u najvećoj mjeri utječe na razinu vodostaja u nizvodnom dijelu Save,“ kaže naša sugovornica.

„Trenutno vodostaj raste jedan centimetar na sat i tako bi se trebalo nastaviti iduća dva-tri dana. A ovaj veliki vodni val što treba doći iz pravca Siska i Jasenovca – ukoliko ne dođe do većih promjena u vremenskim prilikama – ne bi trebao izazvati neke značajnije probleme ovdje na našem branjenom području.“

U Hrvatskoj Kostajnici je Una još visoka. Izlila se i rijeka Orljava u Slavoniji, pa je za promet zatvorena pruga Pleternica – Požega, a u Međimurju je za promet zatvorena pruga od Kotoribe do mađarske granice i od Čakovca do slovenske granice. Zatvorena je državna cesta Sisak – Popovača na dijelu gdje prolazi kroz šumu Brezovica i – na pojedinim dionicama – državna cesta Karlovac – Sisak. Zbog poplave zatvoren je i granični prijelaz Sveti Martin na Muri prema Sloveniji. Pojačana kontrola provodi se na željezničkoj pruzi Zagreb – Sisak – Novska, kako bi se prevenirala moguća oštećenja uzrokovana očekivanim vodenim valom Save i Kupe.

XS
SM
MD
LG