Dostupni linkovi

Novim tehnologijama protiv političke neodgovornosti


Dalio Sijah
Dalio Sijah
U sarajevskom Art kinu Kriterion, 16. i 17. februara održava se regionalna konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama – POINT, što je prva konferencija ovog tipa u regionu.

Organizatori ovog događaja su Udruženje građana „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovine, CRTA-e iz Srbije i Fondacija Metamorphosis iz Makedonije, a gost RSE bio je PR koordinator POINT konferencije, Dalio Sijah.
RSE: POINT je u stvari skraćenica, a puni naziv je Politička odgovornost i nove tehnologije. Mi zasad imamo samo političku neodgovornost i upotrebu novih tehnologija u povoju. Kako ste došli od veze između političke odgovornosti i novih tehnologija te šta je smisao konferencije?

Sijah: Tri organizacije koje su uključene u realizaciju ove konferencije povezane su jednom idejom – bave se političkom odgovornošću političara u svojim zemljama, ocjenjuju ih i lobiraju za neke građanske interese. Sve tri organizacije se intenzivno bave i upotrebom novih tehnologija, tako da nam je cilj bio da dovedemo slične organizacije iz Evrope, svijeta i regije, da se upoznamo s ljudima koji rade slične stvari i da razmijenimo iskustva.

RSE: Da li je namjera da se upotrebom novih tehnologija pod nekom vrstom pritiska podigne nivo političke odgovornosti?

Sijah: Recimo, ove tri organizacije realizuju jednu inicijativu koja se zove „Istinomjer“. To je web portal koji ocjenjuje izjave političara u odnosu na ono što su oni izjavljivali u svojim predizbornim kampanjama. Znači, mi analiziramo predizborne kampanje, brojimo obećanja i onda, nakon izbora, pratimo na koji način oni to realiziraju. Pravimo polugodišnje i godišnje izvještaje o radu vlada u Bosni i Hercegovini i na taj način prezentujemo javnosti koliko su oni ispunili svojih obećanja. Svakodnevno se putem portala http://istinomjer.ba (za Bosnu i Hercegovinu), a takvi portali postoje i u Srbiji i Makedoniji, mogu pratiti izjave ili blogovi političara i koliko su oni dosljedni. Organizacije se bave i drugim stvarima, kao što je slobodan pristup informacijama, ili zagovaranjem za neke javne interese.

RSE: Kako sve ovo može - u praktičnom smislu – pomoći građanima?

Sijah: Ova konferencija upravo treba da pokaže koliko su današnje nove tehnologije i sve društvene mreže koje se u posljednje vrijeme razvijaju postale i 'oružje' za sve one koji nemaju baš dovoljno mogućnosti da se oglase nekim širim putem. Nove tehnologije im omogućavaju da se putem par klikova ipak organizuju u neke interesne sfere i pozovu političare na odgovornost. Ideja ove konferencije bila je da pokažemo na koje sve načine ljudi u svijetu primjenjuju te nove tehnologije i 'open source' metode u pozivanju političara na odgovornost.
RSE: Da li će na konferenciji biti prisutni neki od političara?

Sijah: Da. Upravo danas imamo panel diskusiju koja govori o upotrebi novih tehnologija od strane političkih partija. Učestvovaće predstavnici nevladinog sektora, akademske zajednice i partija koje su na vlasti u BiH.
RSE: Konferencija će se, osim kroz glavni program POINT LIVE, realizovati i kroz tri prateće cjeline – POINT ONLINE, POINT SHARE i POINT FUN. Šta podrazumijevaju ove cjeline, odnosno one koje su bitnije za konferenciju?

Sijah: POINT LIVE je sve ono što će se dešavati na prezentaciji i panel diskusiji, predavanja i dnevni događaji. POINT ONLINE je prenos svih događaja putem naše web stranice, tako da svi oni koji nisu u mogućnosti da budu u Sarajevu sve mogu pratiti preko http://point.zastone.ba. POINT FUN je zabavni dio programa – to je večernji program koji počinje u 22 h, također u Art kinu Kriterion. POINT SHARE predstavlja zatvoreni dio konferencije – to su sastanci svih organizacija koje nađu neki interes da razviju daljnju saradnju, da dogovore neke nove projekte.

RSE: Ova priča tek počinje. Imate li neku strategiju za dalje?

Sijah: Ovo je prva POINT konferencija. Mi smo od jedne zaista manje ambiciozne ideje došli do nečega malo ambicioznijeg. Već sad se razvijaju neki planovi za novi POINT.

XS
SM
MD
LG