Dostupni linkovi

Priština počela dijalog o viznoj liberalizaciji sa Briselom


Kosovski pasoš sa vizom, foto: Valona Teliqi
Kosovski pasoš sa vizom, foto: Valona Teliqi
Kosovo je u četvrtak pokrenulo dijalog o viznoj liberalizaciji za Evropskom komisijom.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom izjavila je u četvrtak u Prištini da je u toku i izrada mapa puta koja će Kosovu biti predata na proleće.

„Mapa puta će tačno definisati šta se treba uraditi u oblastima sigurnosti granica, migracije, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a na mnoga od ovih pitanja Vlada već radi“, kazala je Malmstrom, dodajući da uklanjanje viza zavisi od ispunjenja svih potrebnih reformi.

Cecilia Malstrom i Hašim Tači u Prištini, 19. januar 2012.
Cecilia Malstrom i Hašim Tači u Prištini, 19. januar 2012.
Vlada Kosova pozdravila je početak dijaloga o liberalizaciji viza.

Premijer Kosova Hashim Thaci ocenio je ovaj događaj istorijskim.

„Ovo svedoči da je Kosovo na dobrom putu ka evropskim integracijama. Danas je počelo jedno novo, istorijsko poglavlje za Kosovo", naveo je Thaci.

On je rekao kako je 'važno pomenuti da je ovaj proces zaslužen radom svih ljudi na Kosovu'.

"Kosovo više nije izolovana zemlja. Kosovo se sada kreće ka evropskim integracijama i bićemo u potpunosti posvećeni provođenju svih potrebnih uslova“, kazao je Thaci.

Neizvesno je koliko će dugo trajati dijalog o liberalizaciji viza, dok analitičari navode da se na osnovu optimističnijeg scenarija, ukoliko Vlada ispuni sve tehničke kriterijume, Kosovari mogu nadati da u Evropsku uniju putuju bez viza tek 2013. godine.
XS
SM
MD
LG