Dostupni linkovi

Sanader izlazi iz Remetinca uz 1,6 milijuna eura


Ivo Sanader, studeni 2011.
Ivo Sanader, studeni 2011.
Ustavni sud Hrvatske naložio je da se Ivu Sanadera, osumnjičenog i optuženog u više velikih korupcijkih afera, pusti iz istražnog zatvora.

Zabrana napuštanja mjesta boravišta, oduzimanje putne isprave i jamčevina u vrijedosti od 12,4 milijuna kuna (oko 1,6 milijuna eura) pod tim uvjetima zagrebački Županijski sud odlučio je pustiti Ivu Sanadera na slobodu iz istražnog zatvora Remetinec, a na tragu odluke Ustavnog suda u utorak.

Sanaderovi branitelji žalit će se na zabranu napuštanja mjesta prebivališta, a tužiteljstvo na odluku o puštanju Sanadera na slobodu. Sanadera se tereti u više slučajeva teške korupcije, a obavezni pritvor određen mu je u slučaju “Fimi media”, gdje ga se sumnjiči da je sa suradnicima “isisao” više desetaka milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća, dio prisvojio, a dio da je – po navodima tužiteljstva – otišao u “crne fondove” HDZ-a.

Pritvor mu je bio produljen zbog mogućnosti bijega, a Ustavni sud sada procjenjuje da će biti dovoljne druge mjere opreza, a ne ona najoštrija – pritvor.

A da neće bježati, garancija je oko 1,6 milijuna eura vrijednosti jamčevine koju su ponudili njegovi prijatelji i bivši stranački kolege Mario Zubović i Jerko Rošin
koji su ponudili založiti svoje stanove, a najviše je novaca pridonio predsjednik Sabora Luka Bebić koji je ponudio založiti obiteljsku kuću u Komarni nedaleko Metkoviću, kao i supruga Mirjana Sanader koja je ponudila založiti svoju trećinu kuće u elitnom dijelu Zagreba. Dok sud ne „sjedne“ na te nekretnine, Sanader ne može van iz Remetinca.

Puštanje Sanadera da na slobodi čeka optužnicu ništa bitno neće promijeniti za njega, ocjenuje novinar tjednika „Aktual“ Berislav Jelinić.
.
„To jedna od epizoda u borbi koja se vodi pred državnim institucijama u kojoj generalno – po mom osobnom uvjerenju – Ivo Sanader loše stoji. On je dobio jednu bitko, ona na perceptivnoj razini možda nešto mijenja, ali suštinski – u kontekstu ovog postupka koji se vodi i onih koji će se tek otvarati – ne mijenja ništa značajno“, ocjenjuje Jelinić.

Obustavljena istraga i protiv Jarnjaka

Kako je uz Sanadera u tom slučaju osumnjičen i HDZ kao stranka, odmah su se pojavile špekulacije da je i ova odluka Ustavnog suda, koja je donesena još pred 7 dana, ali je objavljena tek u utorak, u funkciji izbora i politike, bilo u korist HDZ-a, bilo u korist „Kukuriku-koalicije“, kojima je bilo važno da Sanader bude u zatvoru u vrijeme izbora kao dokaz da je to ozbiljan postupak i da će i HDZ sjesti na optuženičku klupu.

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za RSE procjenjuje da pravosuđe
Ivan Jarnjak
Ivan Jarnjak
unazad nekoliko mjeseci funkcionira neovisno, jer su donosili odluke mimo interesa vladajuće stranke.

„Može se dokazivati da su htjeli nešto učiniti za opciju koja je sada postala vladajućom, ali to je opet malo vjerojatno zato što je najjača stranka u pobjedničkoj koaliciji – SDP – nekoliko godina činila sve što je mogla da smijeni glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, i ne čini se vjerojatnim da bi oni tako brzo popravili odnose, tako da se može pretpostaviti da su i Ustavni sud i Državno odvjetništvo radili u okviru rokova“, kaže Puhovski.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji vodi istragu protiv Sanadera i drugih u slučaju „Fimi media“, zbog nedostatka dokaza obustavio je u srijedu i istragu protiv bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, kojeg se sumnjičilo da je uz Sanadera, bivšeg glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka i sam HDZ kao pravnu osobu sudjelovao u „isisavanju“ ogromnih iznosa iz javnih poduzeća i ministarstava, transferiranju th novaca u HDZ-ove crne fondove i plaćanju izbornih kampanja.

On nije želio davati izjave, a njegov odvjetnik Petar Pavković ocijenio je to kao jedinu moguću odluku istražnih organa, jer niti jedna od sumnji nije dokazana.
XS
SM
MD
LG