Dostupni linkovi

Šaškor: Vlast slabija, opozicija jača


Glasanje u Hrvatskoj
Glasanje u Hrvatskoj
Veliki pobjednik lokalnih izbora u Hrvatskoj Milan Bandić u izbornoj je noći zasuzio jer je morao hitno u Mostar. Majka mu je, kazao je, na samrti. Majka je, srećom, živa, a zagrebački je gradonačelnik, kako pišu mediji, za manje od 4 sata stigao automobilom u Mostar. I odmah odjurio natrag. Vratio se u zoru.

Činjenica je da su mu građani Zagreba dali ogromnu podršku, praktički nedostižnu u drugom izbornom krugu.

Premijer Zoran Milanović, lider vladajućeg SDP-a, priznao je slab rezultat u Zagrebu, preuzeo odgovornost i ostao pri svojim ocjenama da je u Zagrebu na vlasti ''jedna klijentelistička ekipa koja ne vodi grad niti na približno evropski način''. Ali građani imaju pravo izabrati i najgore, poručio je Milanović.

Lider oporbe Tomislav Karamarko proglasio je svoju stranku, HDZ, izbornim pobjednikom i najavio pokretanje inicijative za prijevremene izbore.

Rezultati netom održanih lokalnih izbora u Hrvatskoj zapravo su očekivani. U skladu su i s trendovima u zemljama u krizi. Aktualna vlast slabi, opozicija jača. Ali, niti je vlast dramatično izgubila, niti je opozicija trijumfirala.

Između dvije najveće političke stranke u Hrvatskoj – SDP-a i HDZ-a - odnos snaga ostao je manje-više na razini prošlih lokalnih izbora.
Milan Bandić
Milan Bandić

Dalmacija (s izuzetkom Splita) i Slavonija (s izuzetkom Osijeka) ostaju HDZ-eove utvrde, uz Liku i još poneku županiju. Ljevica čvrsto drži Rijeku, Istru, sjeverozapad Hrvatske. Milanović nije uspio s neobičnim manevrom u Istri da s otpadnikom iz najjače regionalne stranke, IDS-a, ujedno koalicijskim partnerom na državnoj razini, pokuša osvojiti mjesto župana. U Zagrebu su i HDZ i SDP izgubili dio biračkog tijela, SDP brojčano više, ali je ostao najjača stranka. To je Pirova pobjeda jer neće uspjeti predvoditi Gradsku skupštinu. Rezultat HDZ-ove gradonačelničke kandidatkinje je prava katastrofa. Zato što je stvarni kandidat HDZ-a bio – Milan Bandić, bivši SDP-ovac.

I dok političke stranke pokušavaju tumačiti izbore onako kako im najviše odgovara, prenaglašavajući uspjehe i relativizirajući neuspjehe, neosporno je najveći pojedinačni dobitnik proteklih izbora zagrebački gradonačelnik Bandić.

Mogu pojedini etablirani političari, u stilu mitskog kralja Ubuja, sada zavapiti – ''dajte mi neki drugi narod'', ali ne vrijedi. Narod je izabrao lukavog manipulatora premazanog debelim slojem korupcije.

Bandićev izbor je ogledalo najjačih stranaka. SDP ga je iznjedrio, kalkulantski oklijevajući raščistiti s njim dok se moglo. HDZ ga je prešutno podržavao, jer je u gustoj zagrebačkoj klijentelističkoj mreži zadržavao dobre poslove za svoje ljude. Podržava ga i Crkva jer joj osigurava novac i nesmetani utjecaj.

Cijeli niz drugih političara, sa sličnim, pa i težim repovima lagodno je protrčao biralištima, od bivših HDZ-ovih ministara, do lokalnih moćnika s dosjeima.

Bučno je propao splitski gradonačelnik Željko Kerum. Njegov sirovi primitivizam bio je ipak nepodnošljiv. Blizu kraha u Metkoviću je i Stipe Gabrić Jambo, koji se hvalio korumpiranošću. Ali ovi izuzeci ne mijenja ukupnu sliku.

Na izborima se pojavilo i nekoliko nezavisnih lista koje je okupio čisti građanski aktivizam i koji su se istakli djelovanjem u lokalnoj zajednici s novim, inovativnim idejama (na primjer, u Splitu). To svakako ohrabruje.

Nakon lokalnih izbora ništa se krupno neće promijeniti na političkoj sceni. Objektivno, vladajuća koalicija jest oslabljena, ali nije neposredno ugrožena.

Još uvijek ovisi o vlastitim rezultatima. A oni nisu naročiti.

Ukratko, pokazalo se da građani honoriraju bezakonje, grabež za sebe i svoje klijentelu. Nekažnjeno su prošli i širitelji mržnje i nesnošljivosti.

Lov u mutnome se isplati, to je najjača poruka proteklih izbora. To je rezultat dva desetljeća invalidne demokracije. I to je ono što je dugoročno upozoravajuće za cijelo društvo.
  • Slika 16x9

    Ines Šaškor

    Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE. Autorica kolumne Zrno soli na portalu RSE.

XS
SM
MD
LG