Dostupni linkovi

Trumpov govor - 'poruka jedinstva i snage'


Trump u Kongresu: Za snažniju Ameriku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Trump u Kongresu: Za snažniju Ameriku

"Glas Amerike"

Predsjednik Donald Trump je zajedničkom sazivu Kongresa rekao da nedavne prijetnje uperene protiv Jevrejskih društvenih centara i vandalizam na Jevrejskim grobljima podsjećaju SAD da ova zemlja stoji ujedinjena u osudi mržnje u svim njenim oblicima.

Predsjednik se u utorak navečer obratio zakonodavcima i pozvanim gostima u zgradi Kongresa, Capitolu, svojim prvim govorom o stanju nacije.

Kako je rekao, "danas smo svjedoci preporoda američkog duha u kojemu će naši saveznici otkriti da je Amerika još jednom voljna predvoditi."

Predsjednik Trump je rekao da je čuo "apele" američkog naroda i počeo strožije primjenjivati imigracijske zakone - zakone za koje kaže da će povisiti američke nadnice, pomoći nezaposlenima, uštediti milijarde dolara i učiniti zemlju sigurnom za sve.

Trump je ponovio obećanje da će izgraditi zid uzduž američko-meksičke granice, nazvavši to efikasnim oružjem protiv droga i kriminala.

Rekao je da poduzima snažne mjere da zaštiti zemlju od "radikalnog islamskog terorizma" pojačavanjem provjere potencijalnih imigranata. Kako je kazao, SAD ne smije postati uporište terorizma i utočište za ekstremiste.

Predsjednik je rekao da je Pentagonu dao uputu da izradi plan za pobjedu nad Islamskom Državom, koju je nazvao "mrežom vanzakonskih divljaka" koji ubijaju muslimanske i kršćanske muškarce, žene i djecu.

Istaknuo je da, dok su SAD utrošile bilijune dolara u drugim zemljama, domaća infrastruktura je u raspadu.

Amerika može ponovno postati moćna, rekao je Trump, samo ako njeni građani budu na prvom mjestu.

Na domaćem planu, rekao je predsjednik, umiruće industrije "će oživjeti snažnim zamahom," a herojski veterani će dobiti pomoć koju očajnički trebaju. Nove ceste i mostovi zamijenit će raspadajuću infrastrukturu.

Predsjednik se također zarekao da će okončati epidemiju droga u zemlji, te tako vratiti nadu i donijeti preporod gradskim područjima i njihovoj omladini.

Trump je obećao reformirati "trenutno zastarjeli" imigracijski sistem. Naveo je primjere zemalja koje koriste takozvani sistem kvalifikacije, prema kojemu se od osoba koje bi imigrirale zahtijeva da budu sposobne da se same uzdržavaju.

Predsjednik je ponovio i jednu od svojih omiljenih tema: zamijeniti trenutni sistem zdravstvene zaštite, nazvan Obamacare, za koji je rekao da je "katastrofalan." Rekao je da će novi sistem pružiti ljudima više opcija i omogućiti im pristup što boljoj zdravstvenoj skrbi po nižoj cijeni.

U svom govoru, Donald Trump je pozvao na bržu proceduru odobravanja novih lijekova i terapija.

Govor predsjednika Trumpa, koji je naslovio OBNOVA AMERIČKOG DUHA, dolazi u za njega ključnom trenutku nakon što mu je prvih pet tjedana mandata donijelo historijski nisku razinu odobravanja građana. Prema novoj anketi televizije NBC i lista Wall Street Journal, samo 44 posto Amerikanaca odobrava predsjednikov rad.

Nakon predsjednikovog govora, u ime Demokrata odgovorio je bivši guverner Kentuckyja Steve Beshear. Kao guverner, on je agresivno proširio pristup zdravstvenom osiguranju prema programu Obamacare koji republikanci žele opozvati.

Drugi odgovor na govor predsjednika Trumpa dolazi od jedne imigrantice koja je u zemlju dovedena ilegalno, kao dijete. Sada 28-godišnja Astrid Silva je rekla da govori u ime 11 miliona imigranata koji u SAD žive ilegalno. Ona je optužila Trumpa da "kriminalizira svakoga tko je drugačiji, huškajući ljude jedne protiv drugih."

XS
SM
MD
LG