Dostupni linkovi

Sarajevo: Završena ekshumacija na Alipašinom polju


U petak je završena ekshumacija posmrtnih ostataka u naselju Alipašino polje, kod RTV doma u Sarajevu. U pet dana pretrage pronađeni su fragmenti ljudskih kostiju, potvrđeno je u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

“Riječ je o sitnim djelovima kostiju. Do sada su pronađena četiri fragmenta, a pretražen je lokalitet od oko 3.000 metara kvadratnih. Sve se pretraživalo mašinski, sa četiri bagera, na nekim mjestima dubine i preko pet metara. Ovo govori da je pretraga intezivirana. Trenutno se ne može govoriti o identitetu žrtava, niti o nacionalnoj pripadnosti, iako se prema informacijama Udruženja pretpostavlja da je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti. Dijelovi kostiju koji su pronađeni biće prevezeni u prosekturu Groblja ’Sveti Marko’u Lukavici gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, a ove kosti poslane na DNK analizu kako bi se utvrdio njihov identitet”, rekla je Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.

Na istom lokalitetu u novembru prošle godine pronađene su sitne kosti za koje je utvrđeno da su dijelovi ljudskog skeleta.

“Tada je pronađeno šest sitnih djelova kosti, koji su poslani na DNK analizu i stigao je DNK nalaz. Riječ je o Slobodanu Odžakoviću. Istina mala je statistika, tako da će se morati uraditi dodatne provjere kako bismo sa sigurnošću znali da je riječ o toj žrtvi. Riječ je o čovjeku koji je stradao na Žuči. Naime, porodice su pretpostavljale da je riječ o identitetu četiri žrrtve, tada u novembru, ali nijedna od te četiri žrtve nije pronađena na ovom lokalitetu”, istakla je Čengićeva.

Ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH. Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da se na tom području Opštine Novi Grad Sarajevo traga za 30 osoba srpske nacionalnosti.

“Prema informacijama iz više izvora, nam je ukazano da su tu bili Slobodan Samardžić, Stana Šehovac, Radomir Bojković, i da je ovdje bilo još ljudi. Međutim, po onome što smo mi našli do sada, najvjerovatnije se radi o posmrtnim ostacima u zemlji koja je navožena ovdje kada je uređivano korito rijeke Miljacke od mosta na Trgu Meše Selimovića do RTV doma. Znači nalazili smo te ostatke samo u naspanim djelovima te zemlje, a ovi posmrtni ostaci ili su najvjerovatnije sakriveni negdje na drugu lokaciju ili su uništeni“, rekao je Mandić.

Prema podacima Udruženja, sa područja cijelog Sarajeva traga se za oko 350 osoba srpske nacionalnosti.
XS
SM
MD
LG