Dostupni linkovi

Sarajevo: Skup podrške civilima u Gazi


Protestna šetnja
Protestna šetnja
Nekoliko stotina građana Sarajeva mirnom protestnom šetnjom od Baščaršje do spomenika ubijenoj djeci Sarajeva pokazalo je solidarnost sa stradalim civilima u Gazi.
Sa mirne šetnje za narod Palestine poslata je poruka „Spriječitete terorizam i ubijanje djece u Gazi“.

Protest je organizovalo Udruženje Front. Kako kaže Danijel Senkić iz ovog udruženja cilj je poslati između ostalog i poruku da narod u BIH želi da primirje u Gazi traje i da se ne ponovi ubijanje nedužnih civila.

„Mi smo danas ovdje sa jednom posebnom namjerom, jer s obzirom da je potpisano primirje, ovaj skup možemo nazvati i skup podrške miru“, kaže Senkić.
Većinom mladi, danas su centrom Sarajeva nosili palestinske zastave i uzvikivali „Slobodna Palestina – Živjela Bosna“
, pojasnio je Senkić.

„Oštro osuđujemo izraelsku krvavu agresiju na Gazu“, bio je transparent koji je predvodio kolonu, kojoj su se kroz centar Sarajeva priključivali i brojni građani.

"Free, free, Palestine, down, down Israel!" (Sloboda Palestini, dole Izrael) bila je još jedna od parola tokom mirne šetnje.

Demonstranti su prošli kroz Ferhadiju i Titovu ulicu, nakon čega su došli do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva ispred kojeg se nisu zadržavali, već su prešli na plato ispred BBI-a gdje su im se obratili predstavnici organizatora protestne šetnje, kao i predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko - Palestinsko prijateljstvo Avdo Hebib.

"Moramo dići glas protiv nasilja i ubijanja u Gazi, ali i biti svjesni da većina naroda Izraela ne podržava režim pod čijom komandom se dešava nasilje nad palestincima u Gazi", kazao je Hebib.

Građanima se u šetnji pridružio i ambasador Palestine u BiH Khaled Allatrash.

XS
SM
MD
LG