Dostupni linkovi

Sarajevo: Protest protiv krvoprolića u Egiptu


Protest Egipćana u Sarajevu
Protest Egipćana u Sarajevu
Ispred Veleposlanstva Egipta u Sarajevu u petak su održani prosvjedi predstavnika egipatske dijaspore u BiH, koji su došli osuditi krvoproliće koje je počinjeno 14. kolovoza od strane, kako kažu, nelegitimne, nove vlasti nad mirnim demostrantima u Kairu. Na prosvjedu, koji je trajao oko pola sata, okupilo se između 150 i 200 ljudi, od kojih su polovica bili Egipćani koji žive u BiH, a ostali su bili građani BiH.

Predsjednik egipatske dijaspore u BiH Aladin Said Ali Abdelal kazao je kako ovim skupom žele osuditi napad vojske na nedužni narod:

„Nova vlada je došla je na vlast preko krvi našeg naroda. Oni ne rade za egipatske interese nego za interese drugih država. Ne znam zašto svijet šuti na ove zločine?“

Hassan Aly, jedan od okupljenih demonstranata, kazao je da su došli ispred svog veleposlanstva u Sarajevu da osobno pitaju egipatskog veleposlanika da li on odobrava nasilje koje se događa u Kairu:

„Pozivamo veleposlanika da izađe i da da izjavu kao veleposlanik i da kaže kako ne podržava zločin koji je dogodio prekjučer. Još uvijek nismo čuli nijednu izjavu od njega. On se na dan krvoprolića direktno stavio na stranu vojske govoreći da je to demokratija. Ja ga sad pitam kakva je to demokratija ako ta vojska kindapuje našeg predsjendika Mursija.“

Prosvjede je podržao i znatan broj državljana BiH. Esed Divojević iz Sarajeva kaže da je došao na skup kako bi podržao egipatski narod u borbi za demkratiju i ljudska prava:

„Vidimo koliko je ubijeno ljudi za tri dana u Egiptu, međutim čitav svijet šuti. Samo se retoričke izjave govore protiv toga. Došli smo da podržimo našu braću iz Egipta u njihovoj borbi.“

Egipatska dijaspora u BiH izrazila je i saučešće porodicama poginulih, te je poručila da podržavaju egipatski narod da nastavi sa mirnim protestima do povratka legitimno izabranih predstavnika vlasti na čelu sa svrgnutim predsjednikom te zemlje, Mohammedom Morsijem.

Skup ispred Veleposlanstva Egipta prošao je mirno, bez incidenata.

Policija je upozoravala kako skup nije najavljen, te je molila demostrante da se što prije raziđu.
XS
SM
MD
LG