Dostupni linkovi

"Sarajevo, ljubavi moja" u Beogradu: Kultura je nešto što nas uvek zbližava


Grupa "Dvadesetorica" nastupili su prve večeri festivala u Mikseru
Grupa "Dvadesetorica" nastupili su prve večeri festivala u Mikseru
Festival “Sarajevo, ljubavi moja” okupiće u Mikser House-u neke od najrelevantnijih predstavnika sarajevske kulturne scene i predstaviti ih beogradskoj publici. U bogatom muzičkom programu od četvrtka do subote nastupiće miljenici regionalne publike – bendovi „Letu štuke“, “Bombaj štampa“, „Dvadesetorica“, “Skroz“, dvojica članova „Dubioza kolektiva“ – „Diskobajagi“.

Festival “Sarajevo, ljubavi moja” otvara bend “Dvadesetorica”. “Jako puno nam znači što smo došli da sviramo pred beogradskom publikom”, kaže za RSE jedan od članova čije je umetničko ime Turski Elvis alias Defender of The Peace.

“Večeras prvi put nastupamo pred zaista beogradskom publikom tako da i nas interesuje kako će bit jer je dosta pjesama lokalnog tipa i lokalne problematike, ali ja se nadam da će nas beogradska publika prihvatiti pošto mislim da je ta ljubav između Beograda i Sarajeva neuništiva”, kaže Turski Elvis alias Defender of The Peace objašnjavajući da su svirali u Beogradu pre par godina na festivalu “Dani Sarajeva”, ali da je tada mahom bila prisutna sarajevska publika.

Sarajevska grupa „Dvadesetorica“, je prava muzička atrakcija. Članovi ovog benda pop i rok hitove 80-ih dopunjuju autorskim tekstovima i otvoreno, kritički, pevaju o društveno-političkim temama u BiH.

“Stvar je u tome što je nas dvadeset u bendu i malo je teško organizovat bilo kakvu svirku za dvadeset ljudi. Tako da je naš odlazak bilo gdje, pogotovo u Beograd, jako drag. Pošto mi sav novac dajemo u humanitarne svrhe i ovaj put ćemo dat za obnovu krova zgrade Geodezije”, rekao nam je Turski Elvis alias Defender of The Peace.

Dvadesetorica
Dvadesetorica
Iste večeri nastupa i DJ/VJ dvojac (Brano Jakubović i Vedran Mujagić) iz „Dubioza kolektiva“ pod nazivom „Diskobajagi“. Petak je dan za koncert kultnog sarajevskog rokenrol sastava „Bombaj štampa“, a poslednje festivalske večeri nastupaju bendovi „Skroz“ i „Letu štuke“.

Dino Šaran iz benda Letu štuke kaže za RSE da vole da dođu u Beograd jer je odlična publika.

“Tamo imamo svoju publiku i radujemo se i ovom susretu. Imam utisak da je beogradska publika još uvijek jedna od rijetkih publika u regiji koje stvarno imaju tu kulturu slušanja koncerata. To nije publika koja u pola koncerta razgovora između sebe nego sluša koncert”, rekao nam je Dino Šaran.

Festival “Sarajevo, ljubavi moja” posvećen je savremenoj sarajevskoj kulturnoj sceni i rokenrolu, kaže Tamara Marković iz Mikser House-a koji prvi put organizuje ovakvu manifestaciju.

“Njegova ideja je da spoji dve veoma vibrantne kulturne scene, beogradsku i sarajevsku, i pre svega da napravi dobru atmosferu u kojoj bi se družili Sarajlije i Beograđani”, rekla nam je ona.

Kultura je nešto što nas uvek zbližava, kaže nam Turski Elvis alias Defender of The Peace.

“Sve ostale stvari, pogotovo politika, nas pokušavaju razdvojiti i granicma i lošim riječnikom i nacionalizmom. Mislim da su ljudi koji su u kulturi i umetnosti nažalost jedini koji trenutno rade na povezivanju”, kaže on.

Muzički program na festivalu “Sarajevo, ljubavi moja” pratiće tribine i izložbe.
XS
SM
MD
LG