Dostupni linkovi

SFF: Furlan razočarana režijom Lončarevića, građani na kafi sa Gloverom


Konferencija za novinare ekipe filma "Sa mamom", Sarajevo, 21. avgust 2013.
Konferencija za novinare ekipe filma "Sa mamom", Sarajevo, 21. avgust 2013.
Šesti dan Sarajevo Film Festivala obilježavaju projekcije bh. autora. Film ''Sa mamom'' bh. režisera Faruka Lončarevića u srijedu uveče će imati svjetsku premijeru, a nakon press projekcije filma, jedna od glavnih glumica Mira Furlan nije krila razočarenje odnosom režisera, te mijenjanjem scenarija čak šest puta. Premijeru će doživjeti i dokumentarni film “Pacijenti” Zdenka Jurilja. Najviše ineteresovanja mediji i građani pokazali su za takozvanu “Kafu sa“ američkim glumcem Dannyem Gloverom.

Novo filmsko ostvarenje bh. režisera Faruka Lončarevića “Sa mamom” počelo se snimati krajem prošle godine pod imenom “Berinine čakre”. Radi se o odnosu teško bolesne majke i kćerke koja je u fazi puberteta. Jasna, koju igra Mira Furlan, dominantna je žena, majka, doktorica i stub porodice, ali ulazi u terminalnu fazu raka dojke sa kojim se borila devet godina.

Glumica Mira Furlan kaže kako je scenarij prihvatila jer se i privatno našla u sličnoj situaciji, ali nije znala da će se prvobitna vizija režisera mijenjati čak šest puta:

„Jako sam voljela scenarij. Nikako se ne mogu složiti sa Farukom da je krajnji proizvod najbliži scenariju koji sam ja čitala, koji sam ja željela da radim. Krajnji proizvod me iznenadio. Ogromni dio mog vlastitog glumačkog uloga u taj film je naprosto ispao iz filma, što je svakom glumcu, naravno, jako teško“, rekla je evidentno razočarana glumica.

RSE: Gospodine Lončareviću, jeste li Vi imali te makaze o kojima je gospođa Furlan govorila?

Lončarević: Pa vrlo logično. Ko drugi?

RSE: Smatrate li da ste izigrali povjerenje?

Lončarević: Ja ne smatram. Ovo što je rekla Mira, to je tačno. To je jednostavno sudbina ovoga posla. Glumci imaju tu pozitivnu i negativnu stranu u kinematografiji, a to je što su jedini dio ekipe koji se vidi. I to je ono što ih nekako ističe kao jedine umjetnike u filmu. Često se uspostavlja transfer da glumci počinju misliti tako..

Mira Furlan na konferenciji za novinare, SFF, 21. avgust 2013.
Furlan: Ti ne misliš da su glumci umjetnici, to si rekao?

Lončarević:Nisam to rekao.

Furlan: Rekao si da glumci počinju misliti da su oni umjetnici...

Lončarević: Ne, ne, ne - da su jedini umjetnici koji prave film. U konačnici, nijedan glumac ne želi da glumi u lošem filmu, to je poenta.

Producentica filma “Sa mamom” Amra Bakšić Čamo kaže kako je film koštao oko 750 hiljada eura, te da se njegovo snimanje vuče od 2007. godine:

„Razlozi su od domaćeg novca, kojeg smo nešto dobili, pa ga onda čekali jer para nije bilo, pa onda stranih koproducenata itd., ali ne mislim da smo prošli neku veću golgotu - znate, svaki bosanski film je čudo“, podsjetila je Bakšić Čamo.

Energija Sarajevo Film Festivala

Marija Pikić i Faruk Lončarević
Živeći u svom svijetu, okružena porodicom s kojom ne umije komunicirati, Berina, koju igra mlada Marija Pikić, za dobro cijele porodice pokušava spasiti majku na jedini način koji zna - kroz magiju, obrede, vjeru… Marija Pikić je prošlogodišnja dobitnica nagrade Srce Sarajeva za najbolju glumicu. Kaže kako je sazrijevala igrajući ulogu Berine:

„Meni treba malo vremena da mi legne priča. Priča nije laka ni za pogledati, a najmanje za raditi na njoj i ispričati je, što kažu - nije bio neki baš veseo set, ali je sigurno jedno veliko iskustvo i jedna velika škola za nadalje“, kazala je Pikić.

Pod jakim emocijama bila je i Sanja Vejnović, hrvatska glumica, koja je u filmu “Sa mamom” glumila Jasninu sestru:

„Nevjerovatno se potrefilo da svako od nas je imao, nažalost, iskustvo sa rakom nekoga bližnjega ili svojim vlastitim, tako da je to dodatno davalo jednu težinu svemu. I moram priznati da mi je to bilo jedno od težih snimanja“, navela je Vejnović.

Amra Bakšić Čamo i Sanja Vejnović
Premijeru će u srijedu uveče doživjeti i film bh. novinara, scenariste i režisera Zdenka Jurilja. Dokumentarni film “Pacijenti” oslikava petogodišnji rad Odjela za kardiohirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, gdje se odvijaju operacije na otvorenom srcu. Protagonista filma je jedan od pacijenata ovog odjela. Evo kako ga režiser Jurilj vidi:

„Radi se o narativnom filmu, filmu atmosfere. I ono što ga oblikuje i što je najspecifičnije u toj cijeloj priči - film ne sadrži govor, odnosno u cijelom filmu se tek prikazuje nekih pet, šest rečenica.“

No šesti dan Festivala sarajevska publika pamtiće po razgovoru sa američkim glumcem Dannijem Gloverom, poznatim po filmovima “Boja purpura” i “Smrtonosno oružje”. Glover je ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge. Za RSE Glover je govorio o značaju sarajevske filmske smotre:

„Iznenađen sam kako se rodio Sarajevo Film Festival - jer je nastao u vrijeme rata, u vrijeme kada sam na televiziji gledao snimke ljudi koji bježe od snajpera. Biti na mjestu gdje se to desilo, lično doživjeti i razgovarati sa ljudima je, zaista, nevjerovatno. Čini se da ovoj državi ovakav festival obezbjeđuje jednu vrstu iscjeljenja. Festival povezuje i okuplja ljude kako bi se poštovali, te da imaju empatiju jedni prema drugima. Idem na mnoge filmske festivale - u Kanu, Torontu ili Sandensu, ali to nisu festivali kao što je ovaj sarajevski. Ovdje vlada druga energija, koja je izvor ozdravljenja za ovu državu i njene građane“, ocijenio je Glover.
XS
SM
MD
LG