Dostupni linkovi

Sarajevo biznis forum: Jedna regija, jedna ekonomija


Premijer Srbije na Sarajevo bussines forumu
Premijer Srbije na Sarajevo bussines forumu

U Sarajevu je u srijedu počela šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum, kojem prisustvuje više od 900 učesnika, političkih lidera, investitora.

Ove godine moto foruma je "One region, one economy" ili "Jedna regija, jedna ekonomija" gdje će fokus biti promovisanje potencijala regiona uključujući energetiku, proizvodnju organske hrane, obrazovanje , turizam i sigurnost.

"BiH je pravo mjesto za investitore. BiH korača putem evropskih integracija i za nekoliko dana biće potpisan Sporazum o pridruživanju u Evropsku uniju (EU). Investitorima na ovogodišnjem biznis forumutrebamo predstaviti sve sektore BiH u koje bi mogli uložiti, a njih ima jako puno", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić navodeći kao jedan od velikih potencijala energetski sektor, zatim poljopriovredu, te drvnu i metalnu industriju.

Rasim Ljajić i Zlatko Lagumdžija na Forumu u Sarajevu
Rasim Ljajić i Zlatko Lagumdžija na Forumu u Sarajevu

Zamjenik premijera Turske Ali Babacan savjetovao je svim učesnicima da okupljanje iskoriste za razmjenu iskustava.

"Ovogodišnji moto biznis foruma 'Jedna regija, jedna ekonomija' je važan za sve nas. Kako bi se saradnje na svim nivoima poboljšale potrebno je da riješimo pitanje slobode kretanja ljudi, robe i kapitala u regionu. Glavni uslov za to je mir i stabilnost, odnosno, politička stabilnost je temelj ekonomskog progresa", zaključio je Babacan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić govorio je o obrazovanju kao potencijalu ove regije.

"Regija može, za razliku od njenih zemalja, privući velike investitore. Moramo uložiti u edukaciju i inovaciju, a uz to sam uvjeren kako možemo prevazići sve prepreke koje stoje pred nama", rekao je Ivanić.

Forumu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je u svom obraćanju naglasio važnost poboljšanja regionalne saradnje budući da je region ustvari interesantan investitorima kao jedinstveno tržište.

"Prijedlog iz Srbije je uvijek bio da bi trebali stvarati jedno takvo poslovno okruženje bez granica u regionu. Ukoliko analizirate poslovne rezultete regionalnog sektora, vidjećete da imamo trgovinsku razmjenu od 20 posto što pokazuje da se saradnja može unaprijediti. Kao ujedinjeno tržište možemo privući i više investitora iz mnogih zemlja, iz islamskih zemalja i iz cijelog svijeta.

Vrijeme je da sami počnemo rješavati probleme u regionu, a ne da čekamo da se drugi brinu za nas", rekao je Vučić.


U naredna tri dana foruma organizovani su brojni paneli, ali i susreti privrednika koji imaju priliku uspostaviti poslovne kontakte, povezati se sa investitorima i dogovoriti saradnju.

Jedna od tema je i povezivanje kompanija u regionu za zajednički nastup na stranim tržištima.

XS
SM
MD
LG