Dostupni linkovi

Kako je Vučić 'kupio' Sandžak


Muamer Zukorlić, Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić
Muamer Zukorlić, Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić

Kandidaturu Aleksandra Vučića, lidera Srpske napredne stranke (SNS), na predsedničkim izborima zakazanim za 2. april, podržali su dvojica od tri, najuticajnija bošnjačka političara u Sanžaku – Sandžaka demokratska partija (SDP) koju vodi vicepremijer Rasim Ljajić i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) narodnog poslanika i bivšeg muftije Muamera Zukorlića.

U trećoj dominantnoj sandžačkoj partiji, Stranci demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, smatraju da Ljajić i Zukorlić zbog ličnih interesa pokušavaju da, kako navode, ponize Bošnjake i na taj način amnestiraju Ratka Mladića (bivši komandant vojske boasnskih Srba kome se u Hagu sudi i za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici).

Iako su Ljajić i Zukorlić mesecima pre raspisivanja predsedničkih izbora pominjali mogućnost kandidovanja, obojica su ipak podržala aktuelnog premijera, koalicionog i vladajućeg saborca, Vučića.

Član predsedništva Ljajićeve Sandžačke demokratske partije (SDP) Mirsad Jusufović kaže da oni nisu izabrali put laži i krupnih parola, već put rada, poštenja i zalaganja, a za dobrobit ovog naroda i svih građana.

„Često smo bili kritikovani, ali znamo da je lako kritikovati, teško je raditi. U aktuelnom premijeru Vučiću i Vladi Srbije smo prepoznali dobre partnere koji se zalažu i hoće da pomognu svim građanima Sandžaka da ovaj region konačno postane evropski. Trasa autoputa između Beograda i južnog Jadrana će proći preko Pešteri, što će mnogo značiti za razvoj našeg kraja”, rekao je Jusufović.

Narodni poslanik BDZS, bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji (jedna od dve postojeće islamske zajednice), Muamer Zukorlić kaže da je podrška Vučiću politička investicija i glas za ciljeve koje zastupa ova stranka.

„Godinu dana smo partneri sa Vučićem, tako da smo imali priliku da steknemo izvesna iskustva. Bio je pažljiv i nastojao da ne povredi Bošnjake na bilo koji način, a u nekoliko navrata je javno izrazio opredeljenost politici dijaloga i pomirenja, naglašavajući da od odnosa među Srbima i Bošnjacima zavisi mir i stabilnost u Srbiji i regionu", rekao je Zukorlić.

Novopazarci sa kojima smo razgovarali različito komentarišu stavove svojih političara, ali i Vučićev doprinos boljitku ovog kraja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Direktan link

Međutim, sam Vučić se našao na udaru kritika upavo zbog Zukorlića.

Kritike su usledile nakon što je podignut bespravno dograđeni deo Fakulteta za islamske studije Islamske zajednice u Srbiji, koju je vodio Zukrolić do vanrednih parlamentarnih izbora aprila prošle godine kada je postao narodni poslanik, u centru Novog Pazara.

Vučić je, podsetimo, izostanak reakcije nadležnih pravdao strahom da bi rušenje spornog objekta moglo da izazove međuetničke napetosti u Sandžaku.

Novinar Ishak Slezović smatra da je Vučić upravo Zukorlića kupio gledajući mu kroz prste divlju gradnju na ovom fakultetu.

„To ima veze i sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, čiji je osnivač upravo Zukorlić, a koji je iz tog razloga i ušao u Skupštinu Srbije i postao predsednik Odbora za obrazovanje”, rekao je Slezović.

(Ne)primećena divlja gradnja Fakulteta za islamske studije Islamske zajednice u Srbiji
(Ne)primećena divlja gradnja Fakulteta za islamske studije Islamske zajednice u Srbiji


Treći bošnjački lider Sulejman Ugljanin, još uvek zvanično nije podržao ni jednog kandidata za predsednika Srbije, iako su najviši funkcioneri ove partije bili prisutni na predizbornom skupu Saše Jankovića u Novom Pazaru.

Narodni poslanik ove stranke Enis Imamović nije iznenađen činjenicom da su Ljajić i Zukorlić „podržali svog šefa”, ali mu je nerazumno da „zbog ličnih interesa pokušaju da ponize sve Bošnjake pozivajući ih da daju glas čoveku koji je pokazao da 100 Bošnjaka vrednuje kao jednog Srbina”.

„Na tom principu vrednovanja počinjen je genocid u Srebrenici, napravljena Republika Srpska i teritorijalna osvajanja BiH. Samo Ljajić i Zukorlić znaju zašto su, kao pripadnici bošnjačkog naroda, pristali na ovakvo poniženje, jer očigledno da obojica mnogo duguju Vučiću. Njihov poziv Bošnjacima da glasaju Vučića, poziv je da se amnestira Ratko Mladić. Još uvijek su sveža sećanja na Vučića koji je proglašavao Srbiju sigurnom kućom za ratne zločince i kada je lepio table sa natpisom Bulevar Ratka Mladića u Beogradu. Narod u Sandžaku ima svoje dostojanstvo i zna da se suprostavi najvećim zulumćarima i njihovim poltronima”, rekao je Imamović za RSE.

Političke okolnosti u Sandžaku, regiji u kojoj živi najbrojnija bošnjačka zajednica u Srbiji, to što su Ljajić i Ugljanin decembra 2015. godine potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu, kojom su stavili tačku na višegodišnje političke sukobe u kojima je bilo i ljudskih žrtava, nisu značajno promenjene.

Njihovo izmirenje događalo se upravo u trenutku u kom je ostvarivano zbližavanje Vučićevih i Zukorlićevih snaga. Sada kada je jasno da to nije značilo i razilaženje Vučića i Ljajića, osnovanom se čini i zabrinutost da će buduća “strateška saradnja” Ugljanina i Ljajića biti realizovana:

„Mi ostajemo privrženi u potpunosti toj Deklaraciji, posebno u delu koji se odnosi na razvojne projekte. Zato i pozivamo sve u Ugljaninovoj stranci da se maksimalno uključe, da bi Deklaracija doživela punu realizaciju na terenu. Mi smo do sada sklopili koaliciju u Sjenici, a očekujemo da se to uskoro desi i u Novom Pazaru i Tutinu”, kaže Mirsad Jusufović iz SDP.

Poslanik Enis Imamović kaže da je ovaj sporazum za njegovu stranku važan koliko i za SDP.

„Postoji tim za implementaciju sporazuma, koji u naše ime vodi zamenik predsednika stranke Šemsudin Kučević, dodaje Imamović.

Bošnjaci u Sandžaku godinama unazad taoci trgovačkog duha ovdašnjih političara (na fotografiji glavna džamija u Novom Pazaru)
Bošnjaci u Sandžaku godinama unazad taoci trgovačkog duha ovdašnjih političara (na fotografiji glavna džamija u Novom Pazaru)


Međutim, novinar Slezović smatra da su Bošnjaci u Sandžaku godinama unazad taoci trgovačkog duha ovdašnjih političara, koji Beogradu prodaju glasove za uzvrat prećutnog odobravanja da rade šta hoće na lokalu.

„Mislim da će Ljajić i Zukorlić, naročito Zukorlić, imati poteškoća da nateraju svoje članove i simpatizere da glasaju za Vučića. Narod pamti Vučića iz 90-tih godina, tako da smatram da priča o tome da se on promenio, pokajao i da je drugi političar ne dopire do onih svesnijih birača u Sandžaku”, rekao je Slezović.

On je dodao da građani Sandžaka ne žive bolje u odnosu na ranije, kao i da u ovom delu zemlje nema stranih investicija i poboljšanja infrastrukture.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG