Dostupni linkovi

Samit u Minsku: Napredak u pregovorima, potpis moguć u četvrtak


Lideri tokom pauze pregovora u Minsku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Lideri tokom pauze pregovora u Minsku

U Minsku je u sredu veče počeo sastanak lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke o rešavanju ukrajinske krize u trenutku kada se vode žestoke borbe na terenu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da pregovori teku "više nego odlično" i da završni dokument sa sastanka u Minsku sigurno neće biti potpisan u sredu, već možda u četvrtak.

Sastanak u Minsku, koji je još nazvan i samitom "poslednje nade", počeo je užim sastankom četvoro lidera, Vladimira Putina, Petra Porošenka, Fransoa Olanda i Angele Merkel, koji bi kasnije trebao da se proširi i da uključi i njihove savetnike. Kako prenosi agencija AFP, kamere ruskih televizija zabeležile su trenutak rukovanja predsednika Rusije i Ukrajine.

Posle dva sata pregovora "četvorka", zajedno sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, napustila je sastanak, kratko se zadržala pred medijima za slikanje, a potom je bez komentara usledio povratak za pregovarački sto.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavio po dolasku u belorusku prestonicu da će sukobi izmaći kontroli ukoliko se ponovo ne uspostavi primirje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila uoči samita da postoji tračak nade u postizanje mira, ali ne više od toga.

Paralelno sa susretom četiri lidera, rasplamsavaju se borbe na istoku Ukrajine. U sukobima u poslednja 24 časa poginulo je više od 45 ljudi. Najmanje 19 vojnika je poginulo i 78 je ranjeno, saopšteno je u Kijevu.

Ukrajinska vojska je saopštila da je izgubila 19 vojnika, najveći broj njih ubijen je u gradovima koje u okruženju drže proruski pobunjenici. Pet ljudi je poginulo u granatiranju Donjecka, uporišta pobunjenika.

Tako je broj žrtava ukrajinskog sukoba prešao 5.400, a poslednjih je sedmica u obnovljnim sukobima naglo porastao broj civilnih žrtava. Samo između 31. januara i 5. februara poginulo je 263 civila.

Petro Porošenko je najavio odlučne mere ukrajinskih vlasti.

“Ja, vlada i parlament smo spremni da donesemo odluku o uvođenju ratnog stanja na celoj teritoriji Ukrrajine. Neću oklevati sa takvom merom ako neodgorovni potezi agresora budu vodili rasplamsavanju sukoba.

Mi smo za mir, ali ako treba da udarimo u zube, to ćemo učiniti. Ako treba da branimo zemlju činićemo to do kraja. Mislim da, na žalost, treba da budemo spremni za obe opcije”.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je optužio zvanični Kijev za eskalaciju sukoba.

Izražavam snažnju sumnju da ukrajinske vlasti nastoje da poboljšaju svoju vojnu poziciju na terenu, kako bi to iskoristili tokom sastanka u Minsku”.

Američka vojska učestvovaće u obuci ukrajinskih trupa angažovanih u sukobima protiv proruskih aktivista na istoku Ukrajine, izjavio je danas general Ben Hodžes, komandat američkih snaga u Evropi.

“Pre svega, veoma je važno priznati da to nisu separatisti već produžena ruka Vladimira Putina. Očigledno je, imajući u vidu količinu municije, tip naoružanja da se radi o direkntoj ruskoj vojnoj intervenciji u oblasti oko Debaljceva”.

Francuski ministar vanjskih poslova, Laurent Fabius rekao je da je sastanak u Minsku “zaista posljednja šansa za pregovore“, uz dodatak da postoji “jedan broj problema koje treba razrešiti".

Fabius je takođe rekao da naoružavanje Ukrajine nije u planu Francuske jer oni “veruju isključivo u političko rešenje”.

Diplomatija do sada nije dala nikavih rezulata, a da su sukobi između dve strane sve su intenzivniji, pokazuju i posljednji podaci o broju žrtava.

Porošenko: Neko želi na podrije pregovore

Predsednik Ukrajine, koji je podsjetio Kramatorsk u kojem je u utorak gađan glavni štab ukrajinske vojske odakle se vodi “antiteroristička operacija” protiv proruskih pobunjenika, ali i rezdencijalni deo grada dalje od poprišta borbi na mestu, kako je rekao “zločina protiv čovečnosti” je poručio:

Ovaj incident je upravo posvećen tome da naruši pregovore u Minsku. Neko ne voli mir. Neko želi rat. Neko veruje da imaju uticaja samo kad ubijaju ljude, vode rat, vrše agresiju protiv miroljubive Ukrajine. Nećemo im dozvoliti da to čine. Zaustavićemo rat, mi smo miroljubiva nacija i celi svet je sa nama."

Ključna pozicija u današnjim pregovorima Ukrajine i zvaničnika EU, prema rečima Porošenka, je osiguranje bezuslovnog prekida vatre.

Reuters je preneo da je portparol kancelarije Angele Merkel u utorak rekao da sastanak četvoro lidera u Minsku nudi “svetlo nade “ za rešavanje krize u Ukrajini ali ne više od toga.

Kontrola granice po Lavrovu "nerealan" zahtjev

Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov izjavio je u sredu da vidi “uverljiv napredak” u pripremi za pregovore ali je naglasio da još ostaju pitanja oko kontrole granice.

Prema rečima Lavrova, zahtev ukrajinskih vlasti da imaju potpunu kontolu nad sopstvenom granicom sa Rusijom je “nerealan” pa stoga vlasti u Kijevu upućuje da se oko toga dogovore sa pobunjenicima u istočnim regionim Donjeck i Luganjsk.

“Po našem mišljenju kriza se ne može rešiti vojnim putem. Smatramo da je put za rešenje u direktnom dogovoru Kijeva i onih koji žele da ostanu na svoj zemlji na istoku Ukrajine“, rekao je Lavrov na press konferenciji u Moskvi.

XS
SM
MD
LG