Dostupni linkovi

Sajam privrede u Mostaru: Pomoć privrednicima Hrvatske i BiH


Sa otvaranja Sajma, foto: aluminij.ba
Sa otvaranja Sajma, foto: aluminij.ba
U Mostaru je u utorak otvoren 17. međunarodni sajam privrede na kojem učestvuje oko 700 izlagača iz 20 zemalja. Sajam je otvorio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji je podsjetio da su BiH i Hrvatska najznačajniji trgovinski partneri, te da vjeruje da će BiH prevazići svoje unutrašnje probleme i okrenuti se prema Evropskoj uniji. Sa predsjednikom susjedne zemlje bilateralni sastanak je održao predsjedavajući bh Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Predsjednici Izetbegović i Josipović bilateralni sastanak održali su iza zatvorenih vrata u upravi Sajma gospodarstva Mostar. Nakon susreta, brojnim novinarima iz regiona saopćili su da su u prvom planu bila ekonomska pitanja.

„Složili smo se na razgovoru da fokus našeg djelovanja treba biti i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini upravo privreda, pomoć privrednicima kako bismo popravili stanje u ekonomiji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kako bismo snažnije sarađivali na tome, kako bismo pružili šansu ljudima da se ubrzano zapošljavaju", rekao je Bakir Izetbegović.

Bilo je riječi i o političkim pitanjima, rekao je predsjednik Ivo Josipović, posebno o želji da BiH što prije postane članica Evropske unije:

„Problemi koji se na tom putu susreću su, naravno, neki od unutarnjih problema Bosne i Hercegovine. Mi se nadamo da će se dogovorom riješiti, a na nama, koji smo prijatelji, je da pomognemo i da u tijelima EU snažno lobiramo za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Josipović.

Na ceremoniji otvaranja Sajma kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz oba bh entiteta i susjedne Hrvatske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da se ta manifestacija održava u sjeni protesta od prije dva mjeseca. Izetbegović je rekao da se treba uhvatiti u koštac sa problemima na koje upozoravaju građani:

„Prestanimo gubiti vrijeme na besplodne prepirke o nerealnim scenarijima, prestanimo oživljavati stare strahove i manipulirati njima.“

Na ove Izetbegovićeve riječi, novinari su primijetili da se nasmijao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u izjavi za medije to ovako prokomentirao:

„Ovdje je dvadeset godina nerealni scenarij koji se zove Bosna i Hercegovina, pa eto nekako živimo. Naprosto, u Bosni i Hercegovini se vječno traga za nekim konsenzusom koga nema.“

Inače, XVII Međunarodni sajam gospodarstva Mostar otvorenim je proglasio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Na Sajmu učestvuje oko 700 izlagača iz dvadeset zemalja širom svijeta.
XS
SM
MD
LG