Dostupni linkovi

Šahović: Predsjedavanje Vijećem Evrope velika odgovornost za BiH


Almir Šahović
Almir Šahović

Na sastanku ministara vanjskih poslova 47 zemalja članica Vijeća Evrope, 19. maja 2015. godine, BiH će preuzeti šestomjesečno predsjedavanje ovom najstarijom evropskom organizacijom. Iako nije provela već čuvenu presudu „Sejdić – Finci" BiH je dobila šansu na koju se čeka četvrt stoljeća – naime, zemlje članice, mjesto predsjedavajućeg mogu dobiti svakih 24 – 25 godina. O tome govori ambasador BiH pri Vijeću Evrope, Almir Šahović.

RSE: Gospodine Šahoviću, predsjedavanje Vijećem Evrope, pored ostalog, znači da će Bosna i Hercegovina od maja do novembra biti na čelu Komiteta ministara Vijeća Evrope 47 zemalja članica. Bh. ministar vanjskih poslova će se redovno obraćati na zasjedanjima Skupštine Vijeća Evrope, u bh. misiji u Strazburu će se praktično koordinirati funkcionisanje ove međunarodne organizacije u tom šestomjesečnom periodu. Ovo je, ambasadore Šahoviću, velika čast ali i odgovornost za Bosnu i Hercegovinu.

Šahović: Jeste, vrlo značajno za BiH, ali i velika, velika odgovornost, posebno s obzirom na ovaj sadašnji momentum u koji će pasti naše predsjedavanje, na generalnu situaciju ne samo u Evropi nego i u svijetu, i činjenicu da u domenu aktivnosti Vijeća Evrope su faktično sva pitanja, od kulture, borbe protiv terorizma, delikatnih političkih pitanja, zatim korupcija, pranje novca, pa do izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

RSE: Može li ovo predsjedavanje vratiti ugled Bosni i Hercegovini koji je narušen, između ostalog, i zbog neprovođenja najpoznatije od presuda Evropskog suda za ljudska prava, u predmetu 'Sejdić-Finci'?

Šahović: Ja sam uvjeren da hoće. Mislim da ćemo iskoristiti ovo naše predsjedavanje na način da se Bosna i Hercegovina nametne prije svega kao subjekt međunarodnih i evropskih odnosa, a ne kao objekt, što je do sada bio slučaj.

RSE: Kako idu pripreme za bh. predsjedavanje?

Šahović: Pripreme su praktično završene. Mi pripreme vodimo već skoro godinu i po dana. One su počele i najvažniji dio je bio kada je Predsjedništvo BiH, u maju 2014., usvojilo naše političke prioritete predsjedavanja. Nakon političkih prioriteta pristupilo se razradi kalendara političkih aktivnosti koje će Bosna i Hercegovina organizirati za vrijeme predsjedavanja. Tih velikih političkih aktivnosti biće dvanaest. Kad kažem "političke aktivnosti" mislim na velike sastanke, ministarske ili sastanke na visokom nivou, na razne teme iz aktivnosti Vijeća Evrope, koje smo mi označili kao naše prioritete predsjedavanja, svaki put uz učešće, naravno, svih 47 zemalja članica. Većina tih političkih aktivnosti dešavaće se u Bosni i Hercegovini, što je i običaj zemlji koja predsjedava.

RSE: Bosna i Hercegovina je dobila priliku i za promociju na privrednom, turističkom i kulturnom planu jer će biti organizovan veliki broj manifestacija za promociju naše države. Možete li izdvojiti neke od njih?

Šahović: Da, predsjedavanje izvanredna prilika za promociju kulture, turizma, ekonomije, generalno slike Bosne i Hercegovine, takođe smo praktično završili kalendar događaja, koji će biti jako bogat. Preuzimamo predsjedavanje 19. maja u Briselu, pošto Belgija sada predsjedava, tu će biti održan i sastanak ministara vanjskih poslova, a 21. maja ovdje, u Strazburu, na trgu ispred Gradske vijećnice, biće održana velika ceremonija podizanja zastave Bosne i Hercegovine kao predsjedavajuće zemlje. Zastava će ostati tu šest mjeseci. Isto veče organiziramo gala koncert za hiljadu zvanica, u glavnoj sali Parlamentarne skupštine VE. Koncert će izvesti poznati bh. hor Pontanima iz Sarajeva. Od ostalih promotivnih događaja imaćemo dvije sedmice visoke bh. gastronomije, u najelitnijem hotelu u Strazburu, zatim ćemo imati jednu izložbu bh. draguljarstva, izložbu čiji je radni naslov 'Olimpijski plamen se ponovo vraća u BiH', s ciljem promocije BiH kao turističke i sportske destinacije. Izložba će imati dva dijela, jedan kao podsjećanje na Olimpijadu u Sarajevu, i dio koji će se ticati priprema BiH za predstojeću Olimpijadu mladih, koja će se održati 2017. u našoj zemlji. Imaćemo i privremeni turistički štand Bosne i Hercegovine, na glavnom trgu u Strazburu, ispred Katedrale, gdje ćemo postaviti i našu čuvenu, najveću džezvu za svijetu, koja će tu ostati nekoliko dana. U vrijeme Praznika muzike, 21. juna, jedan trg u Strazburu će simbolično postati Trg Bosne i Hercegovine. U saradnji sa Konzervatorijem iz Strazbura, gdje imamo jednog profesora, velikog prijatelja BiH, čiji će studenti taj dan napraviti bh. ambijent na tom trgu. Imaćemo i nekoliko izložbi fotografija. Najvjerovatnije jedna od izložbi biće izložba fotografija našeg eminentnog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. Imaćemo i sedmicu filma Bosne i Hercegovine, i još mnogo drugih događaja..

RSE: Godine 2002., kad je Bosna i Hercegovina primljena u Vijeće Evrope, zaista je u Bosni i Hercegovini bilo jedno veliko oduševljenje. Predsjedništvo je čak izdalo i proglas o važnosti tog događaja. Koliko se sada daje značaja bh. predsjedavanju Vijećem Evrope?

Šahović: Rekao bih da je to državni projekat, da to iskoristimo što je moguće više i za političku afirmaciju Bosne i Hercegovine, da iskoristimo ovo predsjedavanje koje nas očekuje na način da se Bosna i Hercegovina definitivno nametne kao subjekt međunarodnih evropskih odnosa, i kao ozbiljan partner Evropskoj uniji, kao zemlja ozbiljan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, što je naš glavni prioritet. Mislim da to sve dobro pada i u kontekstu ovog novog pristupa Evropske unije Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG