Dostupni linkovi

SAD traže prekid vatre u Siriji odmah, Rusija od marta


Raseljeni Sirijci iz Alepa na sjeveru Sirije u blizini turske granice, februar 2016.
Raseljeni Sirijci iz Alepa na sjeveru Sirije u blizini turske granice, februar 2016.

Svjetske sile podijeljene su oko načina zaustavljanja sirijskog konflikta na pregovorima u Minhenu. Dok Rusija predlaže da primirje stupi na snagu 1.marta, SAD žele odmah.

Istovremeno je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio da ponestaje strpljenja oko situacije u Siriji i da bi mogao biti prisiljen da preduzme akciju. UN, sa druge strane, upozoravaju da u Homsu zbog ofanzive snaga Bašara al-Asada gladuje 120.000 ljudi.

SAD insitiraju na hitnoj obustavi vatre u Siriji dok se Rusija protivi i traži odugovlačenje do 1.marta uoči obnovljanja mirovnih pregovora. Kremlj je saopštio u četvrtak, 11. februara, da se o mogućem prekidu vatre u Siriji još pregovara i da nema saglasnosti oko rezolucije o sirijskoj krizi.

„Proces je još uvijek veoma krhak, rasprava je u toku, i ne može se govoriti o jedinstvu u procesu postizanja dogovora o Siriji", kaže portparol Dmitrij Peskov.

SAD vjeruju da Moskva i sirijski režim kupuju sebi vrijeme od tri sedmice da bi razbili pobunjenike.

Velike sile, SAD, Rusija i još desetak zemlja okupili su se u Minhenu u pokušaju da zaustave petogodišnji rat u Siriji u kojem je ubijeno više od četvrt miliona ljudi. Dugododišnji sukob uzrokovao je i najveću izbjegličku krizu od kraja II svjetskog rata i omogućio pripadnicima takozvane militantne "Islamske države Irak i Levant“ (IDIL) da zauzmu značajne dijelove teritorije u Siriji i susjednom Iraku.

Rusija koja je od kraja septembra počela vazdušne udare u Siriji kaže da podržavaju borbu predsjednika Bašara al Asada protiv terorista, dok Zapad kaže da je većina vazdušnih udara Rusije usmjerena na umjerene opozicione grupe koje se protive i Asadu i IDIL-u.

Nedavna ofanziva Asadovih snaga koju je podržala Rusija u blizini Alepa bila je razlog zbog kojeg su opozicione grupe napustile mirovne pregovore u Ženevi prošlog mjeseca, dok su na domaćem terenu desetine hiljada civila primorani da bježe prema turskoj granici.

Međunarodni crveni krst je saopštio da je iz Alepa zbog nove ofanzive raseljeno 50.000 ljudi, a da su rute snabdijevanja odsječene.

Sve gore i u Homsu

Vijesti iz Minhena stižu istovremeno sa upozorenjem UN da se situcija na terenu pogoršava i u Homsu gdje su snage Bašara alAsada i njegovi saveznici u ofanzivi odsjekli rute za humanitarnu pomoć i snadbijevanje za oko 120.000 ljudi, koji su sada izloženi gladi i nedostatku medicinske pomoći.

Sirija, februar 2016.
Sirija, februar 2016.

Cijena hljeba u samom Homsu već je desetostruko povećana i nedostupna za najveći broj porodica. Neuhranjenost bi se mogla brzo pogoršati u naredne dvije sedmice, kažu UN.

Iako američki državni sekretar John Kerry pokušava na sastanku u Minhenu da privoli da se obustava vatre počene primjenjivati odmah, sirijske vlasti uz podršku saveznika ne pokazuju da imaju namjeru da prekinu sa ofanzovom dok Alepo ne stave pod svoju kontrolu.

Sa druge strane, ruski ambasador u UN Vitalij Ćurkin poručio je da njegova zemlja nema namjeru da se izvinjava za svoje ponašanje u Siriji, optužujući ostale članice Savjeta bezbjednosti da eksploatišu humanitarnu situaciju u sopstvene političke svrhe.

Francuski ambasador u UN, Francoise Delattre u srijedu je veče, pak, rekao:

„Sirijski režim i njegovi saveznici ne mogu da se pretvaraju da pružaju ruku opoziciji dok ih istovremeno sa drugom pokušavaju uništiti u potpunosti", naveo je francuski diplomata.

Ljekari bez granica takođe upozoravaju da je zbog borbi u okolini Azaza, koji je blizu granice su Turskom, medicinski sistem „blizu kolapsa“.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, pak, u četvrtak je upozorio da tursko strpljenje izmiče i da bi mogli biti prisljeni da preduzmu akciju. On je istovremeno pozvao UN da učine nešto i spriječe „etničko čišćenje“ u Siriji.

„Svi su izgledi da bi novi talas izbjeglica mogao dostići 600.000 ako se nastavi ofanziva i ruski vazdušni udari. Mi se pripremamo za to“, rekao je Erdogan u Ankari na jednom forumu.

Mi ćemo pokazati strpljenje do jedne tačke, a onda ćemo učiniti što je neophodno. Naši autobusi i avioni neće tamo uzaludno čekati", poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao da raspolaže inforamacijama da sirijske snage podržane iranskim u Siriji provode „masakre bez milosti“.

Turska je zbog nove ofanzive sirijskih snaga, podržane saveznicima, otvorila svoje granice za još desetine hiljada izbjeglica, a u toj zemlji se već nalazi 2,5 miliona sirijskih izbjeglica od kada je rat počeo u martu 2011.

XS
SM
MD
LG