Dostupni linkovi

SAD produžile mjeru zatvaranja ambasada


Policajac ispred Ambasade SAD u Daki, Banglade, avgust 2013.
Policajac ispred Ambasade SAD u Daki, Banglade, avgust 2013.
Američka diplomatska predstavništva u 19 gradova u islamskom dijelu svijeta biće zatvorena najmanje do kraja ove sedmice, objavio je State Department.

Odluka da ambasade i konzulati ostanu zatvoreni donesena je iz predostrožnosti, a ne zbog novih prijetnji, saopštio je portparol Jen Psaki.

I Velika Britanija je objavila u ponedjeljak da će ambasada te zemlje u Jemenu, koja je trebala biti zatvorena u subotu i nedjelju, ostati zatvorena još dva dana, do četvrtka.

Zbog nastavka sigurnosnih prijetnji, Ambasada Velike Britanije u Jemenu ostaće zatvorena do kraja muslimanskog mjeseca Ramazana, objavio je portparol Foreign Office-a.

Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu za vikend su zatvorili i Francuska i Njemačka.

Do naredne subote, 10. avgusta biće zatvorena diplomatska predstavništva SAD u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

State Department je objavio i da će diplomatska sjedišta SAD-a u Daki, Alžiru, Kabulu, Heratu, Bagdadu i Basri biti otvorena.

Agencija AP navodi da je pojačano prisustvo policije oko Ambasade SAD u Kairu, a dodatno osiguranje je uočeno i u Jemenu, Jordanu, Bahreinu i Iraku.

State Department je u nedjelju zatvorio diplomatska predstavništva u 21 gradu, a u petak upozorio američke državljane koji namjeravaju putovati kako postoje "obavještajne informacije da Al Kaida i njoj bliske grupe planiraju izvesti veliki teroristički napad na Bliskom istoku i sjeveru Afrike".

Republikanski senator iz Georgije Saxby Chambliss izjavio je za NBC televiziju da "ovako ozbiljne prijetnje nije vidio godinama".

"Sve to veoma podsjeća na vrijeme pred 11. septembar 2001. godine", istakao je senator, koji je imao uvid u podatke američkih obavještajnih i sigurnosnih službi.

Kongresmen Dutch Ruppersberger je za ABC izjavio kako su službe došle do podataka u presretnutim razgovorima "visokih rukovodilaca Al Kaide, koji su govorili o velikom napadu".

Zasjedalo je i Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD, a američke vlasti ranije su uputile poziv Amerikancima u inostranstvu da tokom čitavog augusta budu na oprezu, naročito kada budu putovali avionima, vozovima i brodovima.

Interpol je u subotu izdao međunarodno upozorenje zbog navodne umiješanosti Al-Kaide u višestruka bjekstva u posljednjih mjesec dana iz zatvora u više zemalja, uključujući Irak, Libiju i Pakistan.

U audio poruci postavljenoj na forumima ekstremista, lider Al-Kaide Ajman al-Zavahiri optužuje SAD za "zavjeru" sa egipatskom vojskom i koptskom manjinom u svrgavanju islamističkog predsjednika Mohameda Morsija početkom jula.

Al-Kaida na Arapskom poluostrvu, sa sjedištem u Jemenu, veoma je aktivna i SAD je smatraju najopasnijim ogrankom ekstremističke mreže u svijetu. Ona je pripremala nekoliko napada, kao što je pokušaj da postavi eksploziv u avion koji je letio za Detroit za Božić 2009. godine. Prije toga, pripreman je napad na šefa saudijske obavještajne službe.
XS
SM
MD
LG