Dostupni linkovi

SAD poslala dodatne vojne stručnjake u Irak


SAD su poslale još 130 vojnih stručnjaka na sever Iraka, izjavio je u sredu ujutro američki sekretar odbrane Čak Hajgel.

Vojni savetnici, pripadnici Ratne mornarice i jedinica za specijalne operacije, proceniće humanitarnu situaciju na terenu i neće učestvovati u borbama, rekao je Hejgel.

Po njegovim rečima, tim za procenu situacije upućen je u utorak u Erbil, na severu Iraka, gde bi trebalo da utvrde "šta još možemo da uradimo kako bismo nastavili da pomažemo Iračanima".

Prethodno je politički i bezbednosni komitet EU (PSC) na vanrednom sastanku razmotrio situaciju u Iraku, Ukrajini i Gazi - tri glavna svetska žarišta oko kojih je EU angažovana, navodi se u saopštenju kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Na sastanku, koji je sazvan na zahtev Ešton, postignuta je jednoglasna saglasnost o potrebi da se Iraku dostavi hitna i obimnija međunarodna humanitarna pomoć i da se dođe do sve većeg broja ljudi koji beže od konflikta u toj zemlji, posebno do onih blokiranih u Sindžar planinama.

Istaknuta je potreba snažne koordinacije između EU i njenih zemalja članica, kao i sa ostalim partnerima, posebno sa UN.

EU je takođe pozdravila imenovanje novog mandatara za sastav vlade Iraka Hajdera el Abadija i istakla važnost političkog rešenja za tekuću krizu u zemlji, pozvavši na formiranje inkluzivne vlade.

Komitet EU je dodao da je potrebno da zahtev za vojnom podrškom koji su kurdske regionalne vlasti uputile nekim zemljama članicama Unije bude razmotren u koordinaciji sa iračkim vlastima i međunarodnim partnerima.

El Abadi je u ponedeljak prihvatio imenovanje da formira vladu u narednih 30 dana, dok su delovi Iraka u rukama radikalne grupe Islamistička država i njihovih sunitskih saveznika, a u Bagdadu besne političke oluje jer El Maliki insistira da ostane na premijerskom mestu.

Haidar el Abadi
Haidar el Abadi

El Malikijeva Dava partija saopštila je da "El Abadi predstavlja samo sebe", nagovestivši time borbu oko toga ko će predvoditi izlazak Iraka iz sadašnje krize.

Izazovi s kojima se bori El Abadi, dugogodišnji poslanik iz El Malikijeve islamističke stranke, ogromni su, smatra AP.

Glavne iračke političke frakcije gaje duboko nepoverenje jedna prema drugoj, a vojska izgleda nije u stanju da povrati teritorije na severu i zapadu zemlje koje su osvojili sunitski ekstremisti.

El Maliki je već dugo na meti kritika jer je monopolizovao vlast i skrajnuo sunitsku i kurdsku populaciju. Sada su sve oči, navodi AP, uprte u El Abadija, političara nižeg ranga, poznatog po fleksibilnijem pristupu od El Malikija.

Pošto je El Maliki 2010. osvojio drugi premijerski mandat, El Abadi, tada pristalica premijera, bio je pun optimizma.

"Obećali smo narodu Bagdada i Iraka da će naredne četiri godine biti faza izgradnje i bolje ekonomije. Ujedinićemo se sa svakim drugim političkim blokom koji ima iste ciljeve", rekao je tada El Abadi.

Umesto toga, kada su američke snage napustile Irak 2011, El Malikijeva vlada je proterala iz zemlje sve viđenije sunitske političare i nasilno ugušila proteste sunita. Došlo je do tenzija i sa Kurdima na severu zemlje, a El Maliki je čak uspeo da od sebe udalji i neke do tada savezničke šiitske partije.

Predsednik SAD Barak Obama ranije je odobrio američke vazdušne napade na severu Iraka, kako bi se zaštitili Amerikanci u Iraku i irački civili od napada islamskih ekstremista.

Agencija AP ocenjuje da je sada glavno pitanje da li će El Abadi uspeti tamo gde El Maliki nije uspeo kada se radi o ponovnom ujedinjenju iračkih partija i sprečavanju raspada zemlje na tri dela.

XS
SM
MD
LG