Dostupni linkovi

SAD podržale pozivnicu Crnoj Gori u NATO


State Department
State Department

Sjedinjene Države podržaće upućivanje pozivnice Crnoj Gori da se pridruži NATO-u na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a, saopštila je Elizabet Trudo, direktor kancelarije za odnose sa medijima u Stejt Departmentu, prenosi Glas Amerike.

“U septembru smo saopštili da Sjedinjene Države podržavaju upućivanje pozivnice Crnoj Gori, pod uslovom da ostvari dalji napredak u oblasti vladavine prava i poveća javnu podršku. Pozdravljamo veliki napredak koji je crnogorska vlada postigla u tim oblastima i spremni smo da podržimo upućivanje pozivnice Crnoj Gori na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u decembru. Vjerujemo da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti bezbjednosti Balkana i Evrope", izjavila je Elizabet Trudo, direktor kancelarije za odnose sa medijima u Stejt Departmentu, na pitanje Glasa Amerike na konferenciji za novinare.

Trudo nije želela da prejudicira ishod ministarskog sastanka, uz podsjećanje da zemlje članice NATO-a odluke donose konsenzusom.

Crna Gora će u srijedu biti zvanično pozvana da se pridruži NATO-u, prenosi agencija AFP diplomatske izvore, uz ocenu da bi to moglo dodatno da zategne već teške odnose sa Moskvom.

Ponuda se očekuje posle sastanka ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica Alijanse. Neimenovani izvor rekao je AFP-u da je predloženi tekst već odobren na ambasadorskom nivou. Posle toga, kako je dodao, biće potrebno najviše godinu i po da Crna Gora postane zemlja članica.

Dopisnik američkog dnevnog lista "Vol Strit Džurnal" iz Brisela prenosi da je NATO spreman da uputi pozivnicu Crnoj Gori što bi, kako je naveo, bilo prvo proširenje Alijanse od 2009. godine. Isti izvor navodi da je Rusija uputila pismo nekoliko članica NATO-a kako bi spriječila prijem Crne Gore.

XS
SM
MD
LG