Dostupni linkovi

Žustre rasprave o istospolnim brakovima u SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U Sjedinjenim Američkim Državama na dva se nivoa razmatra problem istospolnih brakova. Vrhovni sud odlučuje o tome hoće li omogućiti gay populaciji korištenje istih socijalnih davanja kakve imaju i hetero parovi. U Kaliforniji se, pak, razmatra takozvani Prijedlog 8 kojim se zabranjuju istospolni brakovi i podizanje djece. U oba se slučaja presuda očekuje krajem juna, ali su rasprave izuzetno žustre.

Odbrana braka ili Doma, zakon je kojeg je 1996. potpisao Bill Clinton i u kojem se istospolnim brakovima ne dozvoljavaju savezni benefiti kakve imaju hetero zajednice, jer taj akt brak definira isključivo kao „vezu muškarca i žene“.

Do sada je Doma poništena pred četiri federalna i dva apelaciona suda. U oktobru prošle godine Žalbeni sud u New Yorku odlučio je da Clintonov zakon krši prvi amandman Ustava SAD o jednakosti.

Američki predsjednik Barack Obama poduzeo je neobičan korak u februaru 2011. kada je svojoj administraciji preporučio da pred sudom ne brani Domu. Republikanci u Zastupničkom domu, medjutim, podržavaju Zakon o odbrani braka, a advokati koje su angažovali brane ovaj akt umjesto Ministarstva pravosudja.

Pristaše istospolnih brakova nadaju se da će odluke koje budu donesene u junu promijeniti nabolje zakonodavstvo u cijeloj zemlji.

Međutim, pravni analitičari kažu kako devet sudaca koji su u utorak počeli vijećanje ne pokazuju posebnu sklonost za radikalnim promjenama.

Sudac Vrhovnog suda Samuel Alito, konzervativac, zapitao se je li ovo pravo vrijeme za raspravu o gay brakovima s obzirom da je ideja novija od mobitela ili interneta.

"Tradicionalni brak star je oko hiljadu godina. Istospolne zajednice su nešto novo. Mislim da je to prvi put dozvoljeno u Nizozemskoj, 2000.godine. Dakle, ne postoji puno podataka o učinkovitosti, to može biti dobra, ali i loša stvar. Ne želite valjda da našu odluku donosimo na temelju procjene učinaka institucije koja je mladja čak i od mobitela ili interneta."

Sudija Anthony Kennedy, pripada dijelu koji nije do kraja siguran kako bi trebalo presuditi.

"Problem s ovim slučajem jeste da nas vi zapravo tjerate u nepoznate vode. Ali, moram takodje reći da postoji oko 40.000 djece u Kaliforniji, koji već žive s gay roditeljima i oni žele da njihovi roditelji imaju puno priznanje i puni status. Glas ove djece je vrlo važan u ovom slučaju."

Advokat Ted Olson, predstavlja zagovornike istospolnih brakova.

"Porušiti barijere koje spriječavaju gay i lezbijske brakove najvažniji je zadatak koji stoji pred ovim sudom. Sve drugo bila bi stigmatizacija jedne klase ljudi u Kaliforniji koji bi, neriješenim statusom, ostali drugačiji, nejednaki, a to nije u redu.“

Trenutno, devet američkih saveznih država i Washington DC dopuštaju istospolne brakova. Dvanaest drugih država dopuštaju građansku udrugu ili tzv. domaće partnerstvo.

Nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazala su stalan porast podrške istospolnim brakovima u SAD-u. Potpomogle su to i brojne poznate ličnosti, te visoko rangirani političari poput Hillary Clinton koja se izjasnila u prilog istospolnih brakova.
XS
SM
MD
LG