Dostupni linkovi

Zastoj ratifikacije u SAD ne usporava Crnu Goru ka NATO


Ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO Savezu u SAD ostavljena za redovnu proceduru u januaru
Ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO Savezu u SAD ostavljena za redovnu proceduru u januaru

Izostanak ili odlaganje ratifikacije Prokola o pristupanju Crne Gore NATO alijansi u Senatu Sjedinjenih Država, predstavlja stvar procedure a ne bilo kakav spoljnopolitički zaokret, saopštili su visoki crnogorski zvaničnici, poslanici i analitičari. Zastupnici članstva Crne Gore u NATO ne sumnjaju da će u narednih nekoliko mjeseci sve zemlje NATO saveza prihvatiti članstvo Crne Gore.

Ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO Savezu u Sjedinjenim Državama ostavljena je za redovnu proceduru u januaru, saopštio je šef crnogorskog parlamenta Ivan Brajović koji je ocjenio da procedura ratifikacije ide izvanrednom brzinom i koji očekuje da će tokom proljeća i crnogorski parlament donijeti odluku o članstvuu NATO.

Stvar procedure: Ivan Brajović
Stvar procedure: Ivan Brajović


„Nema nikakvog odlaganja ratifikacije. Postoje procedure. Procedura ratifikacije ide izvanrednom brzinom. Mi ćemo ja se nadam tokom ove nedjelje imati još dva parlamenta evropskih zemalja koji će ratifikovati Protokol o NATO. I siguran sam da ćemo u ono vrijeme kad očekujemo negdje s proljeća imati mogućnost da to zaokružimo glasanjem o tom Protokolu u crnogorskom parlamentu“, rekao je Brajović.

Da li će odlaganje ratifikacije Protokola za Crnu Goru u američkom Senatu izazvati pojačanu propagandu protivnika članstva Crne Gore u NATO, pitali smo vojnopolitičkog analitičara iz Beograda Aleksandra Radića koji kaže da se radi o birokratskoj proceduri koja će ubrzo biti obavljena, ali istovremeno smatra da treba očekivati i jednu vrstu mistifikacije po pitanju zašto protokol nije ratifikovan u Americi po ubrzanoj proceduri.

„Odlaganje ratifikacije u Americi dobiće vještački na jednoj težini prije svega u onim krugovima koji bi to htjeli da iskoriste za medijsku promociju ideje – ne u NATO. I onda će se stvoriti jedna vještačka dimenzija i mnogo mitova o tome, šta se to dešava u Vašingtonu. Ali da se razumijemo, kada se to ogoli, uglavnom će o situaciji u Vašingtonu pričati ljudi koji nikada nisu ušli u Stejt Dipartment ili instituciju u kojoj funkcioniše američka vlast. Govorim o propagandnom značaju koji bi mogao da ima odlaganje ratifikacije. Vjerovatno ćemo prisustvovati jednom procesu u kome će se u narednih nekoliko sedmica u medijima koristiti američko odlaganje kao dokaz za postojanje navodnih problema, pomjeranje u odnosima velikih sila. Ali kad se taj proces ratifikacije završi onda nećete imati vijest o tome, a kao što se u ranijim slučajevima dešavalo biće jedno ćutanje na tu temu, jer ratifikacija ide svojim tokom“, kaže Radić.

Petnaest zemalja je ratifikovalo protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu, ostaje još 13. Miodrag Vuković, poslanik DPS-a, i Raško Konjević iz SDP-a smatraju da sve ide svojim tokom. „Ne vidim ništa dramatično ni do sada, a ne naslućujem ni od sada, kada je ratifikacija u pitanju. Sve mi izgleda da možemo sa određenim realnim stepenom optimizma čekati 4. april 2017 godine Dan NATO-a kada se može desiti ono što je rezervisano za Samit NATO za koji ne znamo kada će se desiti“, rekao je Miodrag Vuković. Za Raška Konjevića su SAD suviše ozbiljna država da bi takvu vrstu spoljnopolitičkih odluka mijenjali.

Goran Danilović, čija se partija DEMOS zalaže za održavanje refenduma o članstvu u NATO, ne želi da prognozira buduću strategiju velikih sila: „Definitivno se nešto novo desilo u svijetu. Ja se zbog toga ne usuđujem kao ozbiljan čovjek da prognoziram šta će se desiti u Senatu i na koji način će se ponašati nova politička elita predvođena Trampom. Sačekaćemo, vidjećemo. Šta god urade, mi teško možemo uticati na tu odluku i promjeniti je u našu korist. Sasvim izvjesno, ako bude u našu korist dobro je, ako nije sa tim se pomirite i idete dalje. Tako je sa krupnim i velikim igračima“.

Crna Gora će biti punopravna članica NATO: Aleksandar Radić
Crna Gora će biti punopravna članica NATO: Aleksandar Radić


Brzina ulaska Crne Gore u NATO, po riječima analitičara Aleksandra Radića, upravo zavisi od odnosa NATO-Rusija: „U ovom trenutku, upravo zbog složenosti odnosa između NATO i Ruske Federacije mislim da će NATO, a naročito Amerikanci, pokazati spremnost da igraju tvrdo. I upravo je to razlog zbog čega mislim da se ne dovodi u pitanje da li će Crna Gora na kraju biti zemlja, sa popunjenim svim poljima na listi zemalja za ratifikaciju. Naravno da će biti na kraju punopravni član NATO“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG