Dostupni linkovi

SAD i Rusija zabrinute zbog najave Izraela o izgradnji naselja


SAD su izrazile zabrinutost zbog najave Izraela o pokretanju tendera za izgradnju naselja na palestinskoj teritoriji, dan uoči ponovnog početka mirovnih pregovora dve strane.

"Naš stav o izraelskim naseljima nije promenjen, ova najava došla je u veoma osetljivom trenutku i mi smo obavestili izraelsku vladu da smo ozbiljno zabrinuti", rekla je zamenica portparola Stejt departmenta Mari Harf i ponovila da SAD "ne prihvataju legitimitet nastavka aktivnosti kolonizacije" palestinskih teritorija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je ozbiljnu zabrinutost Moskve zbog poslednjeg poteza Izraela. Objava takvih planova uoči nove runde pregovora kontraprodutivan je korak koji komplikuje atmosferu pregovora, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u Jerusalemu sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom, a u izjavi nakon susreta kritikovao je odnos EU prema izraelsko-palestinskom sporu.

"Mislim da Evropa zapravo ometa mirovni proces. Tvrdo je na palestinskim pozicijama, traži ono što nije realno i svi znaju da se to neće dogoditi. Mislim da stoje na putu traženja rešenja, do kog se može doći pregovorima dve strane, a ne spoljnim diktatom."

Američki Stejt department je prošle nedelje najavio da će se izraelski i palestinski pregovarači sastati u sredu kako bi okončali decenijama dug sukob. Portparolka Mari Harf odbila je, međutim, da detaljnije otkrije sadržaj razgovora, niti da potvrdi da li je državni sekretar SAD Džon Keri lično telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom.

Ovi razgovori su prekinuti 2010. godine upravo na pitanju izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji. Šef palestinske pregovaračke grupe, Saeb Erakat rekao je da je poslednja najava gradnje usmerena ka podrivanju razgovora, ali i dodao da su Palestinci, uprkos tome, odlučni da daju novom mirovnom procesu svaku šansu koju zaslužuje.

Više od 500.000 Izraelaca živi u desetak naselja izgrađenih na okupiranoj teritoriji , koju Palestinci žele nazad, kao deo svoje buduće države. Većina država u međunarodnoj zajednici smatra da su naselja ilegalna.

Na temelju dogovora o „utiranju puta“ za obnavljenje mirovnih pregovora, Izrael 13. avgusta pušta na slobodu 26 palestinskih zatvorenika. To je prva od četiri grupe zatvorenika, koje je Izrael, prošlog meseca pristao da oslobodi. Izrael će ukupno osloboditi 104 zatvorenika, a preostalih 78 puštaće iz zatvore tokom devet meseci mirovnih pregovora.
XS
SM
MD
LG