Dostupni linkovi

Motiv za napad na Bostonski maraton još uvijek nepoznat


Sahrana Kristin Kembel jedne od žrtava na maratonu u Bostonu
Sahrana Kristin Kembel jedne od žrtava na maratonu u Bostonu
Motiv bombaškog napada na Bostonski maraton i dalje je nepoznat, iako je preživjeli, mladji brat Carnajev, Džohar, i formalno optužen za upotrebu oružja za masovno uništavanje koje je za posljedicu imalo smrt troje ljudi. Mogao bi biti osudjen na smrt ili doživotni zatvor. Za planiranje napada je okrivio starijeg brata Tamerlana.

Predstavnici sigurnosnih službi odgovarati će pred senatskim komitetom o tome da li je FBI potcijenio informacije koje je imao o starijem bratu Carnajev.

Tokom ispitivanja u bolnici Džohar je odgovarao pismenim putem, a izgovorio je samo jednu riječ „Ne“ na upit da li ima sredstava za odvjetnika. Iduće saslušanje planirano je za kraj maja, a dodjeljen mu je branilac po službenoj dužnosti.

Suditi će mu se pred civilnim sudom.

“Neće biti tretiran kao neprijateljski borac. Prema zakonu, gradjaninu SAD se ne može suditi pred vojnim sudovima. Važno je podsjetiti da od 11. Septembra 2001, koristimo federalni pravodsudni sistem i da smo osudili i zatvorili stotine terorista”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Pojedini republikanski kongresmeni tražili su da se Carnajev proglasi neprijateljskim borcem, što bi, prema nekim analitičarima, omogućilo veću slobodu istražiteljima tokom ispitivanja optuženog.

Traži se odgovor na pitanje da li su dvojica muškaraca pripadali radikalnom islamu. Predstavnici Islamskog centra u Bostonu potvrdili su da su dvojica muškaraca dolazili na molitve, ali da nemaju indicija da su bili radikalizirani.Nikole Mossalam, koja vodi ured Centra kaže kako su članovi zajednice pozvani da daju bilo kakvu informaciju koja bi bila od koristi vlastima.

“Ono su povremeno dolazili na molitve petkom. Mladji i brat je bio samo jednom”.

Novinski izvještaji tvrde da je Tamerlan dva puta u zadnjih šest mjeseci ljutito prekidao molitvu nezadovoljan načinom na koji je govorio imam.

Predstavnici tajnih službi trebali bi se pojaviti pred senatskim odborom za sigurnost kako bi se izjasnili o tome da li je FBI olako prešao preko informacija koje je imao o Tamerlanu Carnajevu. Ispitivan je 2011., na zahtjev ruske vlade koje je imala saznanja da se priključio radikalnom islamu.

Prošle godine Tamerlan je boravio šest mjeseci u Dagestanu, a dva dana je proveo i u Čečeniji. Istraga našega Radija potvrdjuje da dva mjeseca, u tom razdoblju, nije bio sa ocem što se ranije tvrdilo.

U ponedjeljak su sahranjene dvije od tri žrtve napada na maratonu. Minut šutnje održan je širok Amerike. Zastala je na trenutak s radom i njujorška burza , a komemoracije su održane i u Otawi i Parizu.

U bolnici se još uvijek nalazi 50 povrijedjenih u napadu, troje su i dalje vrlo kritično. Od 200 povrijedjenih 13 ljudi ostalo je bez ruku ili nogu.
XS
SM
MD
LG