Dostupni linkovi

Projekcije: Još četiri godine za Obamu


SAD: Amerikanci biraju novog predsjednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Glasanje u seocetu Dixville Notch, New Hampshire, 6. novembar 2012.

Barack Obama prema prognozama velikih američkih TV mreža pobedio je na američkim predsjedničkim izborima u utorak i osvojio novi mandat u Bijeloj kući. Njegov oponent iz redova Republikanaca Mitt Romney je priznao izborni poraz.

U SAD se još uvijek prebrojavaju se glasovi, a prema delimičnim rezultatima i izlaznim anketama, Obama je osvojio najmanje 303 elektorskih glasova, Romney 203 elektorski glas, javlja CNN.

Dvojica kandidata trebalo je da zadobiju većinu glasova u pojedinim državama - plus Vašington u Distriktu Kolumbija - da bi prikupili najmanje 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu, a elektorski glasovi su dodeljeni pojedinim državama prema broju stanovnika.

Glasači su u utorak takođe birali zakonodavce iz svojih država - uključujući 33 mjesta za Senat koji broji 100 članova i svih 435 kongresmena u Predstavničkom domu. Američke televizijske mreže progonziraju da su Republikanci zadržali kontrolu u Predstavničkom domu, a Demokrati većinu u Senatu.

Svi kongresmeni se biraju svake dvije godine. Senatorski šestogodišnji mandati su tako raspoređeni da se otprilike jedna trećina senatora bira svake dvije godine.

Glasanje je zvanično počelo u utorak u šest sati po lokalnom vremenu i zbog razlike u vremenskim zonama završava u srijedu ujutro u sedam sati po srednjeejvropskom vremenu.

Kandidat republikanaca Romney glasao je u matičnoj državi Masačusets, dok je Obama svoju dužnost ispunio u Ilinoisu. On je u utorak novinarima rekao da je uvjeren u pobjedu.

"Borili smo se do samog kraja i mislim da ćemo zato biti uspješni. Upravo sam završio sa pisanjem pobjedničkog govora. Ima oko 1.118 riječi. Siguran sam da će se promijeniti, jer ga još uvijek nisam proslijedio svojoj porodici, prijateljima, savjetnicima i dobio njihove reakcije", kazao je Romney.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden glasao je u matičnoj državi Delaver.

Obama je nakon glasanja posjetio i svoj izborni štab i zahvalio se građanima na podršci tokom predsjedničke kampanje. Takođe je zahvalio Romneyu na "vatrenoj kampanji"

"Uvjereni smo da imamo dovoljno glasova za pobjedu, ali to će u krajnjoj liniji zavisiti od odziva glasača tako da hrabrujem sve da iskoriste svoje dragocjeno biračko pravo za koje su se mnogi pre nas teško borili da ga dobiju", poručio je Obama.

Will Blake, dvadesettrogodišnji student je rekao da je glasao za Romneya jer "moramo promovisati investicije."

"Sviđa mi se njegov plan u pet tačaka. Znam da je donekle zatvoren ali mi se sviđa ideja da postanemo nezavisni po pitanju energije. Milim da je to veoma bitno," rekao je on.

FOTOGALERIJA: Predsjednički izbori u SAD


Posljednjeg dana kampanje u ponedjeljak u Des Moinesu u Iowi, predsjednik Obama pozvao je glasače da osiguraju da se Sjedinjene Države nastave kretati naprijed.

"Kada odlučimo napraviti razliku, kada Amerikanci budu jedinstveni, odlučni da dovedu promjene, niko nas ne može zaustaviti. Ne možemo biti zaustavljeni. I nakon svega što smo proški zajedno, nakon svega što smo se borili zajedno, ne možemo sada odustati od promjena", poručio je Obama.

Na skupu u Columbus u Ohiu, njegov protivkandidat Romney apelovao je na birače da glasaju za promjene.

"Vrata svjetlije budućnosti su tu. Otvorena su. Čekaju na nas. Trebam vašu pomoć, trebam vaš glas. Krenite sa mnom. Hodajmo zajedno. Sutra počinjemo novo sutra", rekao je Romney.

SAD: Za pobjedu potrebno 270 elektorskih glasova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Obamine prednosti

Profesor na Univerzitetu George Washington i politički analitičar Steven Roberts za RSE pojašnjava kako će glasovi u sedam ili osam država odlučiti ovu utrku.

"To su one koje su u centru američke politike dugo vremena -Ohio, Virginia, Colorado i nekoliko drugih. Obama ima dvije velike prednosti u uvim državama. Jedna je demografska. Hispano glasači koji su snažno za Obamu vejrovatno će ga povući preko linije u tih nekoliko država - u Coloradu i Nevadi posebno. I druga njegova prednost je to što je ekonomija mnogo bolja u nekim od tih država nego u ostalim, a posebno u Ohiu, gđe mnogo auto radnika još uvijek ima posao zahvaljujući Obaminoj politici."

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Romney imao talas uspjeha na početku oktobra, nakon prve predsjedničke debate.

Profesor Roberts, međutim, kaže da je Romney izgubio tu prednost tokom finalnih dana pred izbore, kada je oluja Sandy poharala sjeveroistočnu obalu SAD i kada su objavljeni novi američki ekonomski pokazatelji.

"Upravo u predvečerje izbora, ankete pokazuju da će biti vrlo tijesno. Ali, i tu su dvije Obamine prednosti. Jedna je da je ekonomija nešto svjetlija. Posljednji podaci pokazuju povećanje od 170.000 radnih mjesta i poboljšanje povjerenja potrošača. Drugo je ova oluja koja je opustošila istočnu obalu SAD. Predsjednik Obama je bio u mogućnosti da bude vrhovni zapovjednik i odgovorna osoba. Posjetio je poharana područja, sastao se sa guvernerima, uključujući nekoliko istaknutih republikanskih guvernera koji su ga kritikovali u prošlosti, a sada su hvalili kao efikasnog vođu."

Nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić za RSE ocjenjuje kako, bez obzira ko pobijedi na izborima, neće biti promjena u američkoj spoljnoj politici prema Balkanu.

„S aspekta nekih globalnih zacrtanih ciljeva Sjedinjenih Američkih Država, neće biti bitnijih promena, pobedio Obama ili Romni. Politika je prilično jasna, to znači podrška evrointegracijama ovih prostora, uz uslove da ne bude problema, da bude regionalne saradnje i dogovora i kompromisnih rešenja i to je nešto na čemu će insistirati Sjedinjene Američke Države, uz podršku globalnoj evropskoj integraciji.“

Vođa demokratske većine u Senatu Harry Reid i predsjedavajući Predstavničkog doma, Republikanac John Hoehner, vjerovatno će zadržati svoje pozicije.
XS
SM
MD
LG