Dostupni linkovi

Sa sirijskog ratišta u crnogorski zatvor


Brojne nepoznanice o odlascima na strana ratišta: Pripadnik IDIL-a
Brojne nepoznanice o odlascima na strana ratišta: Pripadnik IDIL-a

Ulcinjanin Hamid Beharović je za sada prvi državljanin Crne Gore koji se vratio sa sirijskog ratišta, a kome će najvjerovatnije biti suđeno za učestvovanje u stranim oružanim formacijama. Beharović je uhapšen na podgoričkom aerodromu, nakon čega je saslušan i određen mu je pritvor. Dok traje istraga o njegovom učešću u redovima "Islamske države" (IDIL), malobrojni su oni koji žele da govore na ovu temu, ali je evidentno očekivanje javnosti da njegov slučaj obeshrabri nove potencijalne odlaske iz Crne Gore u Siriju.

Osim kratkog saopštenja iz Uprave policije da je građanin Ulcinja Hamid Beharović uhapšen prije četiri dana na aerodromu u Podgorici, prilikom dolaska iz Turske, a pod sumnjom da je ratovao na strani IDIL-a, nijedna druga državna bezbjednosna služba nije saopštila detalje o hapšenju i procesuiranju Beharovića.

Slučaj povratnika sa sirijskog ratišta je u nadležnosti Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine, kao i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Ulcinj se do sada nije pominjao kao mjesto odakle pojedinci odlaze na ratište u Siriji. (foto: Vijesti)
Ulcinj se do sada nije pominjao kao mjesto odakle pojedinci odlaze na ratište u Siriji. (foto: Vijesti)

Za razliku od Podgorice, Bara i gradova sjevera Crne Gore, Ulcinj se do sada nije pominjao kao mjesto odakle pojedinci odlaze na ratište u Siriji.

Ni u samom Ulcinju gotovo niko ne želi da komentariše slučaj sugrađanina Beharovića, koji je, kako se sumnja, 2015. godine, po unaprijed pripremljenom planu, napustio Crnu Goru i preko Turske otputovao za Siriju gdje se pridružio militantima IDIL-a

Jedan od rijetkih Ulcinjana, poslanik FORCE Genci Nimanbegu za naš radio je kratko prokomentarisao slučaj Beharovića. Nimanbegu očekuje da ovaj pojedinačni odlazak na sirijsko ratište neće narušiti odnose ni u Ulcinju ni u državi:

"Sigurno mogu reći da je javnost u Ulcinju zatečena tom informacijom, Naime, mi smo dugo smatrali da takvi pojavni oblici u našem društvu nemaju neku podršku. Koliko sam se lično raspitivao oko tih slučajeva, to su pojedinačni slučajevi. Svejedno, nadam se da to neće uticati negativno na odnose kako u Ulcinju tako i u samoj državi", kaže Nimanbegu.

Država 'pokazala zube'

Za sada se u crnogorskim medijima objavljuju nezvanične informacije dobijene iz bezbjednosnih krugova o tome da je Beharović zbog navodno visokih dugova pošao za Siriju, ali da je tamo trebalo da ratuje za mjesečnu platu od svega 100 dolara. Na ratište je odveo suprugu i maloljetnu kćerku sa kojima se i vratio u Crnu Goru.

Tokom ispitivanja u Specijalnom tužilaštvu, Beharović je, kako se nezvanično navodi, priznao djela koja mu se stavljaju na teret i saopštio imena drugih saboraca. Prema istim izvorima, Beharović je prihvatio radikalna islamska učenja prije 12 godina i ostvario kontakte sa istomišljenicima iz zemalja regiona preko kojih je otišao u Siriju.

On je ispričao istražiteljima da mu je glavna veza bio Mirza Haklaj iz Podgorice, koji je prije više od godinu poginuo na ratištu u Siriji. Beharović je ustvrdio da je danas supruga Mirze Haklaja, kako se izrazio "sada Bog na ratištu".

Poslanik Zoran Miljanić, koji je prvi inicirao da učestvovanje u stranim oružanim formacijama bude tretirano kao krivično djelo, očekuje od istražnih organa da djeluju tako da obeshrabre nove potencijalne odlaske na strana ratišta crnogorskih državljana:

"Ovo će u svakom slučaju kako represivno tako i preventivno djelovati na one ljude koji razmišljaju da se upuste u takvu avanturu koja se, kao što smo imali priliku da da vidimo, najčešće tragično završavala, odnosno takvi državljani Crne Gore su se vraćali u kovčezima. Ovo je prvi slučaj da se državljanin Crne Gore koji je bio na ratištu po povratku liši slobode. Država je po prvi put 'pokazala zube' takvoj vrsti antidržavnog i antiustavnog djelovanja. Kazne koje su zaprijećene su veoma visoke – od tri do deset godina zatvora", kaže Miljanić.

Podsjetimo, do sada su objavljene samo procjene koliko je osoba iz Crne Gore pošlo u redove "Islamske države". Cifre se kreću od 30 do preko 100 ljudi. Za sada je potvrđeno da su petorica poginula u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG