Dostupni linkovi

Protest podrške: Ivanović da se brani sa slobode


Mitrovica: Protest podrške Ivanoviću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Mitrovica: Protest podrške Ivanoviću

Oko tri hiljade građana protestvovalo je u četvrtak na glavnog gradskom trgu u Severnoj Mitrovici zahtevajući od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da što hitnije oslobode lidera Građanske inicijative (GI) SDP Olivera Ivanovića kako bi se branio sa slobode.

Predstavnica GI SDP Ksenija Božović izjavila je dalje zadržavanje Ivanovića u pritvoru bez jasnih saopštenja, obrazloženja i optužbi dovodi do destabilizacije situacije na severu Kosova i u ime okupljenih građana zatražila njegovo što hitnije oslobađanje.

“Znamo da nikome ko želi nezavisno Kosovo i integraciju severa u kosovske institucije ne odgovara čovek poput Olivera Ivanovića. I zato su rešili da ga ‘strpaju’ u zatvor. Ali nisu računali na nas i našu snagu. Budimo jedinstveni i odlučni, jer kada vide koliko nas ima shvatiće da mi nećemo pokleknuti”, kazala je ona.

Građanima se ispred kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije obratio Mirko Krlić.
“Kancelarija za Kosovo i Metohiju je na prošlim izborima imala suprotni politički stav od Olivera Ivanovića, ali to ne znači da on ne zaslužuje svu podršku od Republike Srbije, posebno onda kada je ugrožen- kao i njegova porodica kojoj treba što pre da se vrati. Gospodo iz EULEX-a, i vi koji u ovom trenutku držite konce sudske vlasti u Prištini, došli smo da vam pružimo šansu, možda jednu od poslednjih, da nas ubedite da u vas možemo imati poverenje. Jer, poverenje je reč koja može da dovede do mirnog života na Kosovu. Evo vam prilike. Oslobodite odmah Olivera Ivanovića. Vratite ga kući. Pokažite primerom da su sloboda i pravda principi na kojima se zasniva Evropa, a ne teror i pritisak”, poručio je on.

Okupljeni građani nosili su parole “Pravda za Olivera”, “Oliver je nevin”, “Na slobodu odmah”, “Oliver danas, a sutra??? “.

Protest je protekao bez incidenata.

Podsetimo, Ivanović je osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima koja je u toku. Njemu je EULEX u utorak odredio jednomesečni pritvor jer je osumnjičen za ratne zločine i teško ubistvo nakon konflikta na Kosovu.

Inače, Ivanović je kandidat SDP za gradonačelnika Severne Mitrovice koji će u ovom gradu biti održani 23. februara.

”Ova kandidatura je dokaz da je g. Oliver Ivanović nevin. Nepodnošenje kandidature bi značilo da se on plaši ove neosnovane i sramne optužbe", stoji u saopštenju GI SDP.

Srpski politički subjekti svoje kandidature predali su preko OEBS misije.

Za gradonačelnika Severne Mitrovice za vanredne izbore kandidovali su se i Goran Rakić ispred Građanske inicijative (GI) “Srpska”, Florent Azemi iz Demokratske partije Kosova i Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova.

Vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice su raspisani pošto izabrani gradonačelnik u drugom krugu ispred Građanske inicijative “Srpska”, Krstimir Pantić, nije hteo da potpiše svečanu izjavu na kojoj su bile oznake države Kosova.
XS
SM
MD
LG