Dostupni linkovi

Astronomi otkrili 'najudaljeniju galaksiju'


Ilustracija
Ilustracija
Galaksiju sa samog početka svemira uočili su teleskopima Hubble i Keck, a uz to što je najudaljenija, u njoj se nove zvijezde formiraju neobično velikom brzinom.

Astronomi su otkrili galaksiju koja je od Zemlje udaljena čak 13,1 milijardu svjetlosnih godina te je najudaljenije tijelo u svemiru koje smo ikad vidjeli.

Ovo otkriće pomoći će znanstvenicima kako bi dobili novi uvid u svemir na njegovim samim počecima.

Slabu točku koja se vidi u infracrvenom spektru uočili su uz pomoć teleskopa Hubble, ali i teleskopa Keck na Havajima, koji je najveći na Zemlji.

Nazvali su je z8_GND_5296, u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Kako je svemir star oko 13,8 milijardi godina, ovih 700 milijuna godina stara galaksija može se smatrati prilično mladom.

Uz rekordnu udaljenost, astronomi su uočili i da galaksija proizvodi zvijezde neobičnom brzinom, rekao je autor studije Steven Finkelstein sa Sveučilišta u Teksasu.

Formiranje zvijezda mjeri se količinom vodika koja se pretvori u zvijezde svake godine. U slučaju galaksije z8_GND_5296, 300 puta više vodika od mase našeg Sunca se preradi u nove zvijezde.

Usporedbe radi, u našoj galaksiji to je 1 ili 2 puta više od mase Sunca.

Znanstvenici su ranijim istraživanjima utvrdili da je u prvih milijardu godina nastanka svemira formiranje zvijezda skočilo, a ta je brzina počela opadati prije 10 milijardi godina, prenosi CNN.
XS
SM
MD
LG