Dostupni linkovi

Rusko treniranje strogoće: Huliganizam na stadionima EP


Obračun ruskih i engleskih navijača
Obračun ruskih i engleskih navijača

Autor: Tom Balmforth (Priredio: Dragan Štavljanin)

Brutalni obračun ruskih i engleskih navijača na Evropskom fudbalskom prvenstvu (EP) u Francuskoj, ponovo je aktuelizovalo pitanje huliganizma na stadionima.

Francuska policija je saopštila da su ruski navijači delovali veoma organizovano. Neki od njihovi lidera su veoma bliski Kremlju.

Istovremeno, uprkos naporima vlasti u Moskvi da obuzdaju huliganizam uoči Svetskog fudbalskog prvenstva u njihovoj zemlji 2018. godine, pojedini zvaničnici su otvoreno podržali nasilje ruskih navijača u Francuskoj.

Lider ruskog sindikata navijača Aleksandar Šprjugin ponovo je došao u žižu javnosti kada je francuska policija zaustavila autobus na putu za Lil.

Šprjugin je odmah sa lica mesta tvitovao, tvrdeći da su on i njegovi drugovi žrtve policijske brutalnosti. Žalio se da im je bila uskraćena voda i odlazak u toalet.

Francuske vlasti su saopštile da su uhapsile nekoliko desetina navijača iz ovog autobusa zbog sumnje za nasilno ponašnje prošle sedmice u Marselju kada su izbili sukobi sa engleskim fanovima nakon nerešenog susreta dve reprezentacije na evropskom prvenstvu.

Aleksandar Špirjugin i ruski predsednik Vladimir Putin, 2010.
Aleksandar Špirjugin i ruski predsednik Vladimir Putin, 2010.

Šprjugin je kazao da je 29 njegovih saputnika proterano iz Francuske. UEFA je kaznila Fudbalski savez Rusije sa 150.000 evra i upozorila da će njena reprezentacija biti diskvalifikovana ako se nastavi nasilje navijača. To bi bio veliki udar za Rusiju koja će biti domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2018. i, istovremeno, nastoji da popravi imidž nakon masovnog doping skandala za koji su optuženi mnogi njeni atletičari.

Kremlj nastoji da izbegne takav neželjeni ishod. Portparol Dmitrij Peskov je apelovao na ruske navijače u Francuskoj da "poštuju zakon" i "ne reaguju na provokacije".

Međutim, ova izjava samo je delimično ublažila ratobornu poruku zamenika predsednika Donjeg doma ruskog parlamenta koji je pozvao ruske huligane da istraju i "ispraše" navijače drugih reprezentacija.

Istovremeno, portparol uticajnog ruskog Istražnog komiteta Vladimir Makrin istakao je da je francuska policija provela previše vremena u osiguravanju "gej parada" tako da ne znaju kako da reaguju na "normalne" ruske muškarce.

"Bili su zadivljeni pojavom 'pravih muškaraca'. Francuski policajci su se navikli da gledaju 'muškarce' na gej paradama", naveo je Makrin.

Ovakve izjave potvrđuju da nema velike razlike u stavovima između pojedinih delova ruske vlasti, sindikata navijača, ultradesničara i fudbalskih huligana.

Nacistički pozdrav

Mreža "Fudbal protiv rasizma u Evropi (FARE), koja za UEFA-u prati ovakve ispade, ukazuje da je Šprjugin član izvršnog komiteta Fudbalske unije Rusije i osnivač sindikata ruskih navijača.

Poslednjih dana je na društvenih mrežama cirkulisala fotografija na kojoj Šprjugin salutira u nacističkom stilu sa podignutom rukom zajedno sa ženom u toplesu i ultradesničarkim muzičarem Sergejom Trojickim zvanim "pauk".

Šprjugin je odgovorio da je ta fotografija snimljena kada je bio pijan 2001. godine.

On je dugogodišnji navijač Dinama iz Moskve a prošle godine je izazvao oprečne reakcije izjavom da bi voleo igrači ruske reprezentacije imaju samo "slovensko lice".

"Sramno je da je bivši huligan i neonacista deo zvanične organizacije ruskih navijača i predvodi ih kada igra reprezentacija. On se sreće sa Putinom i ministrom sporta Vitalijom Mutkom. To je nečuveno", izjavio je Pavel Klimenko, zvaničnik mreže "Fudbal protiv rasizma" zadužen za istočnu Evropu.

Sindikat ruskih navijača ima značajnu ulogu u organizovanju odlaska na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Organizovala je i čarter letove. Francuske vlasti su vratile pet ruskih navijača, piše Komersant.

Šprjugin je blizak sa Igorom Lebedovom, zamenikom predsednika ruske Dume, inače sinom kontroverznog lidera Liberalno-demokratske partije Vladimira Žirinovskog.

Igor Lebedev, koji je i član izvršnog komiteta Fudbalske unije Rusije, napisao je pomenutu poruku na tviteru: "Ne vidim ništa loše u sukobima navijača. Naprotiv, naši momci su bili sjajni. Nastavite tako!"

Ruski navijači su delovali veoma organizovano tokom sukoba sa engleskim.

Ruski navijači u Parizu u majicama sa likom Vladimira Putina
Ruski navijači u Parizu u majicama sa likom Vladimira Putina

Glavni tužilac u Marselju Bris Robin kazao je da je 150 ruskih navijača odgovorno za incidente.

"Oni su bili veoma dobro utrenirani za izuzetno brzu i nasilnu akciju", naveo je Robin.

Koristili su rukavice za borilačke veštine, noževe, marame i stražare.

Ruski navijači su uglavnom podeljeni u podršci klubovima, ali su u Marselju ostavili razlike po strani.

Mreža "Fudbal protiv rasizma" saopštava da su najaktivniji bili navijači Spartaka i Lokomotive iz Moskve i u nešto manjoj meri Zenita iz Sankt Petersburga.

Pavel Klimenko, međutim, ne smatra da su ruski navijači najgori.

"Ovaj problem je veoma ozbiljan skoro svuda u centralnoj i istočnoj Evropi. Prednjače huligani iz Poljske, Rusije i Srbije", ocenjuje Klimenko.

On podseća na nasilje koje su izazvali srpski navijači u Italiji 2010. godine, kao i napad poljskih huligana na ruske navijače u Varšavi 2012. u vreme prethodnog Evropskog prvenstva u fudbalu, zatim pre dve godine atak ukrajinskih navijača noževima u Kijevu na pristalice francuskog Sent Etjena.

Rusija je uspela poslednjih godina da smanji nasilje navijača na nivou klubova. Pre toga razne grupe huligana bi napadale jedna drugu iz zasede u centru gradova, što bi vodilo nasilju nalik u Marselju.

Sada su prinuđeni da takve obračune organizuju izvan gradova, na primer, u šumama daleko od javnosti.

Međutim, Klimenko ukazuje da te akcije policije nisu nastavljene pravljenjem registra "huligana u Rusiji", kako bi se problem sasekao u korenu.

On, ipak, ne očekuje da će huligani predstavljati veliki problem na Svetskom prvenstvu 2018.

"Može se pretpostaviti da će ruska represivna mašina saseći svaki huliganizam mnogo pre šampionata", smatra Klimenko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG