Dostupni linkovi

Olimpijada: Rusi u niskom startu, sledi konačna odluka


Zastava Olimpijskih igara i Rusije, arhivska fotografija
Zastava Olimpijskih igara i Rusije, arhivska fotografija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) koji je blokirao učešće više od 100 ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, u otvorenom je sporu sa Svetskom antidoping agencijom (WADA), koja preporučuje potpunu zabranu pojavljivanja ruskih sportista na ovim takmičenjima.

Razmena argumentacije koju svetski mediji nazivaju i prepucavanjem, rasplamsala se nakon upravo održanog zasedanja Skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta u Riju.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je 1. avgusta u Riju da je MOK imao malo vremena da reaguje nakon iznošenja ozbiljnih optužbi na račun, kako se izrazio, "prezrenog sistema dopingovanja" i njegovog prikrivanja u Rusiji samo nekoliko nedelja pre početka igara.

Rezultat toga, kako je objasnio, je da je MOK pitao federacije koje vode olimpijske sportove da odluče kome bi trebalo da bude dozvoljeno da se takmiči, i da se upravo njihove preporuke pregledaju nekoliko dana uoči početka Igara.

"Mi sada moramo da odlučimo koliko daleko možemo da idemo u kažnjavanju pojedinca zbog neuspeha ili manipulacija njegove vlade. Ne možete pojedinca kazniti zbog propusta njegove vlade, ako on sa tim nema direktne veze. Ti principi se sada sprovode. Ova odluka je pitanje pravde, a pravda mora biti nezavisna od politike", rekao je Bah.

Sa druge strane, Krejg Redi, šef Međunarodne antidoping agencije, koji je tražio opštu zabranu učešća ruskih sportista u Riju, kaže da WADA nije imala izbora.

Krejg Redi
Krejg Redi

"Osim da suočimo Olimpijski komitet sa navodima koji su se pojavili u javnosti ranije tokom godine, a onda i kada su bili dokumentovani u izveštaju nezavisne komisije 18. jula", precizirao je Redi.

Stav čelnika WADA-e je i da su otkrića u izveštaju komisije trebala da budu objavljena i da po njima treba postupiti bez odlaganja.

Opet, i stav MOK-a, koji je naglasio Tomas Bah, je da zbog ozbiljnosti optužbi ne može ostati pretpostavka nevinosti ruskih sportista.

"Ali, sa druge strane, međutim, ne možemo da uskratimo sportisti njegovo ljudsko parvo na mogućnost da dokaže svoju nevinost", bio je otvoren Bah.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko, izrazio je očekivanje da će u najkraćem roku, već do sutra, biti razrešene sve formalnosti u vezi učešća ruskog tima.

"Jedino tako ćemo moći da dođemo u situaciju da naš tim izađe iz ovog tenzičnog stanja i neizvesnosti hoće li im učešće biti zabranjeno ili ne, te da će onda moći da se okrenu sportu i takmičenju. Nadam se da će im biti pružena ruka i da će moći da počnu da se takmiče. Naša podrška im je apsolutno zagarantovana", istakao je Mutko.

Olimpijske igre u Brazilu, na koje je zbog problema sa dopingom otputovao samo deo ruskih sportista, trajaće od 5. do 21. avgusta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG