Dostupni linkovi

Ukrajina: Da li je Rusija spremna da zauzme istok zemlje


Proruski separatisti na oklopnom vozilu kod Donjecka, april 2015.
Proruski separatisti na oklopnom vozilu kod Donjecka, april 2015.

Piše: Vladimir Ivahnenko (Priredila: Anamaria Ramač Furman)

Rusija ima plan da za 15 dana zauzme polovinu Ukrajine, istočno od Dnjepra i o ovome se, kako tvrdi poslanik ukrajinskog parlamenta i savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko, govori u tajnom izveštaju Generalštaba Ruske Federacije pod nazivom “Izveštaj o odluci da se vojna grupacija 'Sever' primeni u specijalnoj operaciji".

On ističe da su do tajnih dokumenata uspeli da dođu stručnjaci projekta “Mirotvorac” u toku višeetapne specijalne operacije. Do ovog plana agresije protiv Ukrajine specijalisti su došli još krajem aprila kada su ga predali kompetentnim organima radi razmatranja planova oko organizacije državne odbrane. Prema podacima Heraščenka, ovaj plan je bio odobren u periodu od 8. do 9. aprila u Sankt Peterburgu, u štabu ruskog Zapadog vojnog okruga, nakon čega je bio priređen veliki generalski banket.

Kao odgovoran za razradu plana delovanja pomenute vojne grupacije “Sever” imenovan je komandant Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije general-pukovnik Anatolij Sidorov. “Za zauzimanje cele polovine Ukrajine istočno od reke Dnjepar, prema planu Generalštaba RF, potrebno je samo 15 dana. Cilj je brzo uspostavljanje kontrole nad teritorijom i komunikacijama, bez zauzimanja velikih gradova, uključujući i oblasne centre."

U skladu s planom, bataljonsko-taktičke grupe regularne ruske vojske, objedinjene u vojnu formaciju “Sever”, trebao je da upadnu na teritoriju Ukrajine u dve etape – najpre u Harkovsku i Donjecku oblast, a zatim u Poltavsku, Kijevsku i Černjigovsku. Pri tome je planirano da invazija bude prikrivena prema već razrađenoj taktici pod ofanzivom jedinica samoproglašenih “LNR” i “DNR” koje su tobože nagomilale svoje snage i žele da uspostave ustavni poredak u Ukrajini bez vraćanja Janukoviča” – napisao je na svome Fejsbuk profilu Heraščenko.

Sličan plan je istovremeno razrađen – nastavlja poslanik – i od strane komande Južnog vojnog okruga RF i njegov cilj je – udarac po Zaporožju i Melitopolju preko rajona Berđanska i Mariupolja, kao i izlaz na Perekopsku prevlaku radi otvaranja kopnenog puta ka anektiranom Krimu.

Aleksej Meljnik
Aleksej Meljnik

Koliko je ovaj plan autentičan, da li je lažan ili je to zaista pravi nacrt ruskih vojnih stratega? Komentariše Aleksej Meljnik, vojni stručnjak ukrajinskog Centra ekonomskih i političkih istraživanja “Oleksandr Razumkov”:

Meljnik: Video sam na internetu kopije ovih dokumenata i kao čovek koji ima iza sebe 20 godina vojne službe mogu da kažem da oni izgledaju prilično verodostojno. Ne mogu da tvrdim da je ovaj dokument autentičan, ali veoma nalikuje da je takav. Što se tiče razloga njegovog pojavljivanja, ja to ne bih povezivao sa pokušajima diskreditacije višeg vojno-političkog rukovodstva Ruske Federacije. To ne isključujem, ali istovremeno mi se čini da je ovaj plan mogao da nastane i bez instrukcija iz Kremlja.

Treba napomenuti još jedan bitan momenat. Sama činjenica pojavljivanja ovakvog scenarija, ozbiljnost njegove studije daje prilično uznemirujuće signale Ukrajini, ali svakako i ostatku sveta. Ako slične ideje nastaju u nečijim glavama i zatim se razrađuju na kartama, znači da postoji i želja da se pretoče u realnost od strane njihovih idejnih tvoraca i onih koji podržavaju ovakve planove.

RSE:Neki stručnjaci sumnjaju uverodostojnost ovih dokumenata, naročito zbog pominjanja termina “АТО” (što znači “antiteroristička operacija” koju su objavile ukrajinske vlasti u Donbasu proleća prošle godine). Da li kod vas ova reč izazivu sumnju? Da li je moguće da su Rusi upotrebili ovaj termin?

Meljnik: Još jednom skrećem pažnju: ja ne govorim o verodostojnosti ovog dokumenta. Ne mogu da izvedem pouzdan zaključak, ali dokument mi izgleda veoma uverljivo. Teoretski je moguće da se iskonstruiše ovakav lažni dokument, međutim u Ukrajini mnogi već razumeju da korišćenje iste tehnologije koju primenjuje ruska propaganda izaziva kontraefekat. Već je bilo nekoliko slučajeva kada su ukrajinske vlasti htele da sakriju neke činjenice, kao na primer podatak o gubitku ukrajinskih vojnika. Ali u Ukrajini je teško sakriti informaciju jer ovde nema cenzure i verovatno je nemoguće mobilisati sve novinare tako da oni istovremeno počnu sa ispunjavanjem nečijih naređenja. Stoga su ovde izvesni pokušaji da se krene stopama ruske propagande pretrpeli neuspeh.

RSE :Da li je, prema vašem mišljenju, ruska vojska u ovom trenutku sposobna da realizuje plan koji je opisao poslanik Heraščenko – da za 15 dana zauzme polovinu Ukrajine?

​Meljnik: U ovom planu postoji jedna veoma značajna greška u proračunu. Ona je u tome što se protivnik vidi jedino u snagama regularne ukrajinske vojske, iako se pominju i dobrovoljačke jedinice. Ali stvar je u tome što se ovaj rat na istoku Ukrajine više ne vodi između dve vojske. To je zapravo rat protiv ukrajinskog naroda. Regioni koji se pominju u planu razmotreni su kao potencijalne teritorije za okupaciju i, prema ocenama autora, ljudi koji žive u ovim regionima su prijateljski raspoloženi prema Rusiji. Autori očekuju da će upad ruske vojske odnosno pobunjenika biti dočekan sa dobrodošlicom i da neće biti nikakvog otpora. Ali to je ključna greška, jer sumnjam da će se izvan teritorije koja je sada okupirana ponoviti slična situacija dobrodošlice koja se pre godinu dana desila u Donbasu. Računica da će morati da ratuju samo sa ukrajinskom armijom jeste u principu pogrešna. Razume se da poređenje snaga ne ide u korist ukrajinskoj armiji, jer ako poredimo vojni potencijal Rusije i Ukrajine, onda Rusija svakako ima mnogostruko veći potencijal.

XS
SM
MD
LG