Dostupni linkovi

Rusija: Zastrašivanje izbornih posmatrača već počelo


Grigorij Meljkonjanc
Grigorij Meljkonjanc

Piše: Ljubov Čižova (Priredila Anamaria Ramač Furman)

Početkom prošle sedmice (7. jula) pretreseni su u Moskvi stanovi nekoliko saradnika asocijacije za zaštitu prava birača “Golos”. Kopredsedniku Grigoriju Meljkonjancu, koordinatoru projekata Romanu Udotu i izvršnom direktoru Tetjani Trojnovoj je oduzeta sva tehnika – kompjuteri, mobilni telefoni, elektronska arhiva. Pretres je nastavljen i u poslovnim prostorijama “Golosa”, koji je objavio da će podneti žalbu protiv policije.

U “Golosu” smatraju da je ceo postupak namešten, a glavni cilj vlasti je da zaustavi rad nezavisne organizacije koja prati izbore u Rusiji i regularno saopštava o brojnim falsifikacijama i prekršajima. Naredni izbori u Rusiji treba da se održe u septembru ove godine.

Prema rečima advokatice Oljge Gnjezdilove, glavni istražitelj pretresa stana Grigorija Meljkonjanca je bio naoružan, kojem nisu dozvolili da razgovara s njom.

“Došli su ujutro, u 6 sati i 45 minuta, razvalili vrata, pokazavši odluku o pretresu koju je izdao Sud u Samari, još u maju ove godine. Iz zgrade su odneli svu tehniku: kućni stoni računar, laptop, telefon, sve USB stikove, diskete, čak i audio kasete. Objasnili su da je slučaj navodno povezan sa djelovanjem 'Golosa Povolžje'. Mi smatramo da ovo pre ima veze s predstojećim izborima. Za vreme pretresa istražitelji se nisu predstavili, mene su silom gurnuli iza vrata, Meljkonjancu nisu dali da razgovara sa mnom kada mu je bio potreban pravni savet. Istražitelj je bio naoružan, s njim su bili operativni saradnici kao i svedoci koji su bili njegovi poznanici i koji su došli zajedno s njim. Mi ćemo podneti žalbu na sve”, kazala je Gnjezdilova.

Ljudmila Kuzmina sa advokatom
Ljudmila Kuzmina sa advokatom

Što se tiče postupka protiv direktorice organizacije “Golos. Povolžje” Ljudmile Kuzmine, on je pokrenut februara ove godine, kada je izvršen pretres njenog stana. Njeni advokati su podneli zahtev za zatvaranje postupka s obzirom da on po dve osnove zakonski potpada pod amnestiju, međutim ruski MUP je rešio da ne zatvara postupak. U martu 2015. joj je konfiskovana imovina – dvanaest godina star automobil i stan od 37 kvdrata.

Ljudmila Kuzmina je uverena da pretresima stanova njenih moskovskih kolega vlasti žele da zaplaše nezavisne posmatrače uoči septembarskih izbora:

“Cilj svega ovoga nije krivični postupak i nisu porezi, jer ako bi bilo osnova za to oni bi to već obelodanili i organizovali bi suđenje. Ovo je povezano sa izborima koji treba da se održe u septembru 2015. Sasvim je očigledno da nećemo prestati sa praćenjem izbora, bez obzira na to što nemamo sredstava. Ovi postupci i pretresi predstavljaju namerno zastrašivanje uoči predizborne kampanje da bi nam onemogućili bilo kakav rad, jer su nam oduzeli svu tehniku”, konstatuje Kuzmina.

Poreska kontrola, koja je bila osnov za pokretanje postupka protiv Kuzmine, započeta je još u aprilu 2013. і trajala je više od godinu dana. Saslušani su posmatrači iz 15 regiona u kojima je na izborima 2011-2012 radila organizacija “Golos. Povolžje”. Saradnici te organizacije su tada radili zahvaljujući donacijama Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), koje se zakonski u Rusiji ne mogu oporezovati.

Rukovodilac asocijacije “Golos” Grigorij Meljkonjanc koji je u sredu (8. jula) pozvan na saslušanje u Istražni komitet Rusije, i dalje želi da obavlja svoj posao.

“Postupak koji se vodi u Samari je doživeo fijasko. Oni optužuju 'Golos. Povolžje' da nije platio porez na dobit od novca koji je prebacila moskovska organizacija, a kojoj su opet sredstva donirana od USAID-a. S obzirom da je to novac od USAID-a. Vlasti tvrde da se to ne može smatrati donacijom, pa vele - izvolite – platite porez. Ali stvar je u tome što je moskovski 'Golos', pod pritiskom poreske inspekcije, platio sve moguće i nemoguće poreze na tu sumu. Inspekcija sada drugi put želi te iste pare oporezovati. Slučaj je propao jer je zastareo. Advokati su mnogo puta uložili zahteve da se ovaj slučaj zatvori, međutim istražioci odugovlače postupak. I danas su iskoristili taj slučaj da bi izvršili pritisak na “Golos” i pokušali da nas uspore u pripremama za septembarske izbore”, kazao je Meljkonjanc.

RSE: Da li imate neki plan B? Oduzeta vam je sva tehnika, uzeli su vam čak i mobilne telefone. Kako ćete dalje?

Meljkonjanc: Nastavićemo raditi ono čime smo se do sada bavili, svoj posao. Neko mi je već obećao da će mi dati svoj stari laptop, radiću na tom računaru, kao i telefonom koji ću uskoro imati. Uz pomoć ljudi ćemo nekako kompenzovati gubitke i nastavićemo sa radom. Niko ne veruje da je “Golos” mogao da opstane pod ovakvim pritiskom. Suprotstavljamo se kako možemo. Mi radimo koristan posao jer smo ubeđeni da radimo u interesu građana Rusije. A vlast želi da zaplaši posmatrače uoči predstojećeg glasanja.

Dan uoči pomenutog pretresa asocijacija “Golos” je objavila svoje prvo saopštenje o nepravilnostima u interaktivnoj “Mapi kršenja na izborima” .

XS
SM
MD
LG