Dostupni linkovi

Lavrov: Gasprom razmatra nove projekte u južnoj Evropi


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Gasprom razmatra mogućnost novih projekata za tranzit gasa u južnoj Evropi, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

"Gasovod Severni tok 2 nije ruska inicijativa, već inicijativa niza kompanija iz Evropske unije. Okarakterisana je, barem u Nemačkoj, kao čisto komercijalna inicijativa, bez političke agende, i tako je Gasprom doživljava", poručio je Lavrov.

On tvrdi da su primetni različiti stavovi Evropske komisije prilikom procene usklađenosti nekog projekta sa takozvanim Trećim energetskim paketom.

"Nedavno je napravljen izuzetak za takozvani Transjadranski gasovod, i to za potpuno iste tačke zbog kojih je odbačen Južni tok", rekao je Lavrov, objasnivši da je Evropska komisija te tačke upotrebila kao izgovor da ne odobri projekat Južni tok.

Uprkos tome, Gasprom je, prema njegovim rečima, uzeo u obzir interese zapadnih kompanija u projektu Severni tok 2, zbog čega istražuje mogućnost dodatnih projekata u južnoj Evropi.

"Uveren sam da možemo pronaći rešenje koje će zadovoljiti sve, pod uslovom da Evropska komisija objektivno pristupi pitanju evropske energetske bezbednosti i da ga ne posmatra sa čisto političke pozicije", izjavio je ruski ministar.

Krajem februara, predsednik Upravnog komiteta Gasproma Aleksej Miler, generalni direktor italijanske kompanije Edison Mark Benajun i direktor grčke DEPA Teodoros Kicakos, potpisali su memorandum o razumevanju vezano za isporuke ruskog prirodnog gasa ispod Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, i od Grčke do Italije, a sve u cilju uspostavljanja južne rute za isporuke ruskog gasa do Evrope.

XS
SM
MD
LG