Dostupni linkovi

Rusija vojnom paradom obilježila Dan pobjede


Vojna parada na Crvenom trgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Vojna parada na Crvenom trgu

Velika vojna parada priređena je u subotu u ruskoj prijestolnici povodom obilježavanja 70. godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom kojom je, zahvaljujući savezničkin snagama, okončan Drugi svjetski rat.

Oko 16.000 trupa je učestvovalo na moskovskom Crvenom trgu pod budnim okom predsjednika Rusije Vladimira Putina, ministra odbrane Sergeja Šojguja, kao i ostalih ruskih i inostranih zvaničnika.

Obraćajući se okupljenima Putin se zahvalio saveznicima za njihov doprinos pobjedi pritom ističući Francusku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

"Naši pradjedovi su preživjeli strašne patnje", kazao je Putin.

Trgom je prodefilovalo skoro 200 vojnih vozila i oko 1.500 ruskih i 300 stranih vojnika.

Prikazani su modeli vojne tehnike od Drugog svjetskog rata do najnovijih modela - oklopnog vozila Armata, Bumerang i Kurganec-25, novi obrasci naoružanja padobranskih snaga i oklopno vozilo Rakuška. Na paradi su prikazana oklopna vozila Tigar i Tajfun, kao i protivraketni sistemi.

Nad Crvenim trgom proletjela su 143 aviona i helikoptera, uključujući lovce i strateške bombardere. Prelet su završili avioni koji su "nacrtali" broj 70, a zatim rusku zastavu.

Ceremoniji je prisustvovalo više od 20 lidera svijeta uključujući i predsjednika Kine Si Đinpinga.

Putin na paradi u Moskvi
Putin na paradi u Moskvi

Vladimir Putin se u svom govoru posebno zahvalio Kini i njenoj ulozi u Drugom svjetskom ratu naglasivši da je i "ova zemlja, kao i Sovjetski savez, izgubila milione ljudskih žrtava".

Kubanski čelnik Raul Kastro i predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe su takođe prisustvovali paradi.

U Moskvi su bili i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Makedonija Đorđe Ivanov je radi situacije u Kumanovu prekinuo posjetu i vratio se u svoju državu.

Međutim, lideri Zapada ove godine nisu prisustvovali paradi, jer se ne slažu sa nelegalnom ruskom aneksijom Krima, te osuđuju učešće Rusije u sukobima u Ukrajini.

Rusija odbacuje optužbe Zapada da naoružava pobunjenike na istoku Ukrajine, naročito u oblastima Luganska i Donjecka.

Do sada je više od 6.100 poginulo u sukobima na istoku Ukrajine.

Analitičari navode da Putin vojnom paradom u Moskvi pokazuje svoju moć, te da osuđuje ekonomske sankcije Zapada nakon što je ukrajinski poluotok Krim prošle godine nelegalnom aneksijom pripojen Rusiji.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da su u 25 gradova Ruske Federacije takođe održane vojne parade na kojima je učestvovalo oko 25.000 vojnika.

Procjenjuje se da je Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu izgubio 26 miliona ljudi, više nego ijedna druga država.

Više od 70 posto Rusa navodi da su u ovom ratu izgubili ili još tragaju za svojim najmilijim.

XS
SM
MD
LG