Dostupni linkovi

Rusija pod pretnjom novih sankcija


Nosač aviona "Admiral Kuznjecov"
Nosač aviona "Admiral Kuznjecov"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi borbena grupa ruske mornarice koja je u Sredozemno more uplovila sa nosačem aviona mogla da pokrene napade na opkoljeni sirijski grad Alepo.

"Kad je reč o borbenoj grupi koju predvodi ruski nosač aviona koji plovi ka Mediteranu, važno je podvući da Rusija, naravno, ima pravo da operiše u međunarodnim vodama i da ovo nije prvi put da smo videli ruski nosač aviona u Mediteranu, to se dogodilo već nekoliko puta", istakao je prvi čovek NATO-a.

Ali, ističe Stoltenberg, ono što budi zabrinutost jeste da bi grupa ruskih brodova na čelu sa nosačem aviona mogla biti iskorišćena za podršku vojnim operacijama u Siriji.

"I to kako bi se intenzivirali napadi na Alepo a čime bi se povećala ljudska patnja. To je nešto sasvim različito od slanja nosača aviona u Mediteran kao deo normalnih pokreta koje smo registrovali i ranije", rekao je Stoltenberg u sedištu NATO u Briselu.

Borbena grupa ruskih brodova na čelu sa nosačem aviona "Admiral Kuznjecov" sredinom ovog meseca poslata je u Sredozemlje.

Rusija je juče najavila da će u vazdušnim udarima praviti pauze 11 sati svakog dana u naredna četiri dana, kako bi omogućila da civilno stanovništvo Alepa dobija humanitarnu pomoć.

Za sada nije jasno koliko će ta pauza trajati, pri čemu je ruska strana navela da će to biti 11 časova, ali je kasnije dodala da je produžila pauzu za još 24 sata, navodi AFP.

Ujedinjene nacije su saopštile da će Moskva poštovati primirje do subote uveče.

U međuvremenu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Džonom Kerijem, kako prenosi AFP, rekao da bi obustava borbi mogla pružiti i civilima i pobunjenicima priliku da odu.

Lavrov je, međutim, kazao Keriju da "pobunjenici krše primirje i sprečavaju evakuaciju stanovništva", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije citirajući Lavrova.

Keri je potvrdio da je razgovarao sa Lavrovom, ali ne pominjući da je bilo govora o Siriji, navodi AFP.

Telefonski razgovor, koji je inicirao Vašington, sedmi je ovog meseca i usledio je na kraju dana kada je stupila na snagu humanitarna pauza u istočnom Alepu koji drže pobunjenici nakon više nedelja žestokog ruskog bombardovanja, prenosi francuska agencija.

Dim iznad sirijskog grada Alepa
Dim iznad sirijskog grada Alepa


Evropski lideri na samitu Evropske unije smatraju, međutim, da je gest Rusije sračunat da koincidira sa njihovim sastankom u Briselu kako bi se umanjile rastuće šanse za sankcije protiv Moskve.

EU je razmatrala mogućnost sankcija za one koji podržavaju Asadov režim ukoliko ne zaustave zverstva u Siriji. U nacrtu saopštenja do koga je došao RSE pred samit u Briselu 20. oktobra najavljuje se da blok "razmatra sve opcije, uključujući dalje restriktivne mere i targetiranje pojedinaca i entiteta koji podržavaju sirijski režim, ukoliko se zločini nastave".

Rusija nije pomenuta, ali je istaknuta u nacrtu ovog saopštenja, u kome stoji da EU "snažno osuđuje napade sirijskog režima i njihovih saveznika, među kojima je i Rusija, na civile u Alepu".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je podolasku na sastanak Evropskog saveta novinarima rekla da se nada da će Savet učvrstiti stav da je ruska podrška u Alepu potpuno nehumana prema stanovnicima tog grada.

"Zato mora da se radi na uspostavljanju prekida vatre, umesto tek nekoliko sati pauze, posle koje uslede sati bombardovanja, potrebna je obustava borbi kako bi stanovnicima mogla stizati humanitarna pomoć", rekla je nemačka kancelarka.

Nakon predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, i francuski predsednik Fransoa Oland je u Briselu rekao da EU treba da ostavi otvorenu opciju za uvođenje sankcija protiv Rusije zbog uloge u bombardovanju Alepa.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel i ja izvršili smo pritisak na (ruskog predsednika) Vladimira Putina da uradi ono što mu je dužnost. To znači prekid vatre i zaustavljanje bombardovanja, umesto nastavka podrške sirijskom režimu. Sve opcije su otvorene sve dok ne postignemo prekid vatre koji se poštuje i sve dok postoji namera da se uništi Alepo, grad mučenika", rekao je Oland pred početak samita šefova država i vlada EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG