Dostupni linkovi

Rusija: Rasizam u nogometu i Svjetsko prvenstvo


Navijači moskovskog Spartaka sa nacističkom zastavom
Navijači moskovskog Spartaka sa nacističkom zastavom

Tom Balmforth

Navijači razvijaju neonacističke simbole. Rasistički povici namijenjeni su igračima sa Sjevernog Kavkaza. Huligani napadaju sve osobe sa tamnijom bojom puti u metrou.

To su samo neki od 200 rasističkih incidenata koje su počinili ruski navijači između 2012. i 2014, a koji su dokumentirani u nedavnom izvještaju pod nazivom "Vrijeme je za akciju. Slučajevi diskriminacije u ruskom nogometu".

Izvještaj je sačinio Sova centar, sa sjedištem u Moskvi, i Fare mreža, međunarodna organizacija koji se bori protiv diskriminacije u nogometu.

Rezultati izvještaja ukazuju na trajni problem rasizma među navijačima Rusije koja se priprema za domaćinstvo Svjetskog nogometnog kupa.

Nakon što su navijači razvili nacističku zastavu na utakmici u Moskvi 5. aprila, Sepp Blatter, šef FIFA-e, izjavio je kako još ima "puno posla" do 2018.

Nešto više od tri godine preostalo je do održavanja Svjetskog kupa, a Rusija je napravila male korake u suzbijanju rasizma u nogometu.

"Još uvijek nema nikakvog plana", kaže Pavel Klimenko, dužnosnik Fare mreže za istočnu Evropu, naglašavajući da nema konkretnih mjera.

„Učinjeni su tek simbolični koraci nakon kojih bi trebala uslijediti akcija", navodi.

Od kada je Rusija dobila domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva u decembru 2010, Nogometni savez Rusije (RFU), Ministarstvo unutarnjih poslova i vlada počeli su kažnjavati klubove sa visokom globama, te zabranjivati gledateljima dolazak na stadione zbog rasističkog ponašanja navijača.

Nove kaznene mjere

Samo ove sezone „Torpedo Moskva“ je kažnjen s oko 1,5 milijun rubalja (29.000 dolara) za razne prekršaje, uključujući rasizam i nasilno ponašanje navijača.

„Torpedo“ je igrao pet utakmica kod kuće bez gledatelja, jer su pristaše kluba oponašali majmune dok je loptu u nogama imao tamnoputi igrač, te zbog rasističkog vrijeđanja i razvijanja nacističke zastave. Osim toga, klub je na svom terenu igrao tri utakmice sa zatvorenim djelovima tribina, jer su navijači zlostavljali tamnopute igrače iz suprotnog tima.

Natalija Judina, zamjenica direktora Sova centra, ističe da te mjere "zapravo nisu dovoljne, jer još ne postoje mehanizmi kojima bi se kaznio rasizam u nižim ligama".

"U posljednje dvije sezone broj incidenata se nije smanjio", kaže Judina.

Izvještaj o rasističkim ispadima u ruskom nogometu izazvao je pažnju FIFA-e, kao i ruskih vlasti.

I jedni i drugi se nadaju da će izbjeći neugodnosti, poput onih u Ukrajini i Poljskoj, na Evropskom nogometnom prvenstvu 2014, kada je BBC emitirao dokumentarac „Stadioni mržnje“ o nogometnom rasizmu u tim državama.

Vitaly Mutko
Vitaly Mutko

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko 8.aprila je upozorio da FIFA "sve prati" , te je prekorio navijače „Torpeda“ da urušavaju ugled ruskog sporta.

"Na Svjetskom kupu će biti potpuno drugačiji sustav prodaje karata, različite kontrole, drugačija struktura navijača. Uostalom, očekujemo i do milijun stranih gostiju", rekao je Mutko.

Ruski nogometni savez je krajem marta najavio imenovanje posebnog „antirasističkog inspektora“. On će koordinirati timovima koji će nadgledati "posebno opasne" utakmice. Aleksej Tolkačev koji bi trebao zauzeti tu poziciju za novinsku agenciju Tass je najavio da će se njegove ovlasti znati krajem aprila.

Blatter je pozdravio imenovanje inspektora, kao i uvedene kaznene mjere, ali je istaknuo da je "obrazovanje jednako važno".

Sova i Fare također preporučuju da se borba protv rasizma uključi u "obrazovne programe škola i sveučilišta gdje bi se nogomet koristio kao sredstvo za interkulturalno razumijevanje".

To je podržao i Vadim Sidorov, suosnivač navijačke grupe „Spartaka“ iz Moskve.

"Naglasak treba biti na odgojno-obrazovnom radu", rekao je Sidorov. "Ako ljudi ne razumiju bit problema, nastaviti će se jednako ponašati, bez obzira na broj policajaca na utakmicama", dodao je.

Klimenko dodaje da uvođenje antirasizma u nastavne programe ovisi o stručnosti vlasti, ali i odnosima u nogometnim tijelima.

No, ponekad je vrlo nejasna linija razgraničenja između nogometnih vlasti i nacionalističkih navijačkih grupa. U maju 2012, na primjer, poznati nogometni trener Andrej Tihonov se fotografirao sa djevojkom koja nosi majicu s natpisom "Bijela snaga".

Ona je osvojila majicu kao „Miss Spartaka“ na izboru ljepote koje su organizirale ekstremno desne navijačke grupe.

U junu bi predstavnici vlade, nogometnih vlasti, civilnog društva, te policije, trebali održati konferenciju na kojoj bi se raspravile dodatne mjere za borbu protiv rasizma, potvrdio je Jevgenij Džičkovski, glasnogovornik RFU.

"Svatko se veseli Svjetskom kupu", rekao je on i dodao: "Na tribinama će biti najbolje što imamo, a ne huligani".

Isto tako, Sidorov smatra da je ruski nogomet napravio velike pomake od 90-tih.

"Tada je svaki drugi navijač nosiovisoke čizme i imao obrijanu glavu", rekao je on. "Sada je takvih manje. Naravno, svuda imate idiote, ali mi smo poduzeli odgovarajuće mjere. Nismo zemlja divljaka", poručio je.

Organizacije civilnog društva, poput Sove i Fare, smatraju da bi 2018, mogla biti godina promjene.

"Ali, ne nastavi li se sa skretanjem pozornosti na devijantnost rasističkog ponašanja, on će i dalje biti prisutan među navijačima“, rekla je Judina.

XS
SM
MD
LG