Dostupni linkovi

Rusija obustavlja uvoz mesa iz Crne Gore


Rusija, ilustrativna fotografija
Rusija, ilustrativna fotografija

Kao nekada sa reeksportom šećera preko Crne Gore i Srbije koji je kao domaći proizvod, pod privilegovanim uslovima švercovan na tržište EU, sada je iz Rusije stigla informacija da će se obustaviti uvoz mesa iz Crne Gore zbog pokušaja zloupotrebe režima slobodne trgovine sa evroazijskom carinskom unijom koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan.

Ruski nadzorni organ uvoza poljoprivrednih proizvoda je najavio privremenu restrikciju uvoza mesa iz Crne Gore, zbog mogućnosti ponovnog izvoza evropske robe koja je pod embargom. Prvi je reagovao crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović demantujući informacije o zabrani izvoza mesa na tržište rusije, a potom se oglasio i dio opozicije. Član skupštinskog odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Milutin Đukanović.

Očigledno, Vlada Crne Gore nastavlja da vodi špekulativnu politiku koja se graniči sa kriminalom. Kada je dozvoljeno da se izvoze proizvodi iz Crne Gore, nije dobro raditi taj klasični reeksport kojim se pokušava prevariti partner.“

Rukovodilac ruskog nadzora uvoza poljoprivrednih proizvoda, Sergej Dankvert, rekao je za RIA novosti da crnogorska preduzeća reeksportuju holandsku svinjetinu za Bjelorusiju, koja ima zajednički ekonomski i cariski prostor sa Rusijom.

“Zato smo prestali da uvozimo mesne prerađevine iz Crne Gore, dozvoljavajući samo uvoz polutki”, rekao je Dankvert, dodajući da će, ako se kršenje embarga na proizvode iz EU nastavi, uvoz iz Crne Gore biti u potpunosti zaustavljen.

Zvanična informacija o privremenoj obustavi još uvijek nije stigla u Crnu Goru.

Petar Ivanović
Petar Ivanović

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović je prethodno rekao da su špekulacije o razlozima nijesu istinite, odnosno, da se ne radi o preprodaji proizvoda iz EU.

„Crnu Goru su nedavno posjetili inspektori ruske Veterinarske uprave, sa kojom naši nadležni organi imaju izvanrednu saradnju. Radi se o usaglašavanju svega što je potrebno da urade dvije zemlje kako bi poljoprivredni proizvođači mogli nesmetano da izvoze svoje proizvode. Sastavni dio izvještaja koji očekujemo jeste i ukazivanje na nedostatke koje treba da otklone pojedini proizvođači koji se bave izvozom prerađevina od mesa, da bi mogli nesmetano da izvoze na tržište ruske carinske unije.

Sve ovo što se pojavilo u javnosti ne doživljavam ni kao vid nekog političkog pritiska na Crnu Goru, niti kao sankcije zbog nečega što Crna Gora uradila, nego da je u pitanju redovna, uobičajena, normalna procedura.“

Ministar poljoprivrede, Petar Ivanović je rekao da tri domaće firme imaju dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na rusko tržište: Goranović, Mesopromet i Pantomarket.

Sa direktorima prve dvije: Đorđijem Goranovićem i Hilmijom Francom u toku pisanja teksta nije bilo moguće stupiti u kontakt, a vlasnik treće, Panto Vučurović nam je rekao da je prije dvije godine firmu Panto distribucija iznajmio nekoj izvjesnoj holandskoj kompaniji. Pošto taj podatak koincidira sa informacijom da se iz Crne Gore reeksportuje holandsko meso, objašnjenje cijelog slučaja smo zatražili od direktora Panto distribucije, Dejana Šuškavčevića.

„Crna Gora nema sirovinsku bazu da bi mogla da ima primarnu proizvodnju mesa. Crna Gora suši isključivo uvozno meso. Kada smo dobili dozvolu, naša sirovinska baza je bila EU. Sada postoji politički nesporazum izmedju EU i Ruske federacije i oni ne žele to meso, a ako ga ne žele mi nemamo ništa drugo da im ponudimo. Ne možemo im ponuditi meso od svinja koje su rodjene u Crnoj Gori, jer mi to, naprosto, nemamo. Mi smo im ponudili što imamo, ako oni to ne žele, nećemo sarađivati.“

XS
SM
MD
LG