Dostupni linkovi

Slučaj Navalni: Ruski opozicionar osuđen na zatvorsku kaznu


Rusija: Opozicioni lider osuđen na pet godina zatvora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Rusija: Opozicioni lider osuđen na pet godina zatvora

Istaknuti ruski opozicijski lider Aleksej Navalni proglašen je u četvrtak krivim za pronevjeru i osuđen na pet godina zatvora. Njegove pristaše prosvjeduju u Centru Moskve uzvikujući ''Sloboda za Navalnog'', ''Putin lopov'', ''Rusija bez Putina''.

On sam je na Twitteru nakon presude poručio „ne sjedite i umjesto toga radite nešto“.

Navalni ponavlja da se radilo o političkom procesu i da mu se sudi zbog suprostavljanju Vladimiru Putinu. Zanimljivo je da je Navalni u srijedu istaknuo kandidaturu za gradonačelnika Moskve.

Evropska unija, Sjedinjene Američke države i više evropskih država osudile su presudu, ocijenivši da takva odluka suda dovodi u pitanje vladavinu prava u Rusiji.

Zatvorska kazna Navalnom, vođi antiputinovih protesta, izrečena je sedam dana nakon što je posthumno osuđen advokat Sergej Magnicki, koji je 2009. umro pod nerazjašnjenim okolnostima u zatvoru, i to zbog navodnih poreskih prevara. I on je kao i Navalni upozoravao na korupciju u sustavu vlasti.

Sud u ruskom gradu Kirov je utvrdio je da je Navalni kriv za pronevjeru pola milijuna dolara iz tvrtke Kirovles koja se bavila preradom drveta i to 2009., kada je bio savjetnik guvernera Kirovske oblasti.

Sudac Sergej Blinov rekao je da je Navalni organizirao i rukovodio pronevjerom radi stjecanja vlastite koristi. Zajedno sa svojim suradnikom Pjotrom Ofitserovim koji je osuđen ne četiri godine zatvora, osmislio je kriminalni plan kojim je cilj bio otuđiti imovinu Kirovlesa i prebaciti je u novu firmu kojoj je na čelu bio Ofitserov.

Glavni svjedok protiv Navalnog je bio nekadašnji direktor Kirovlesa, a
sudac je njegovo svjedočenje ocijenio kao "pouzdano i dosljedno". Prethodne je isti svjedok priznao krivnju za urotu s Navalnim i dobio uvjetnu kaznu.

Aleksej Navalni je tokom suđenja rekao da se radi o čovjeku kojega je osobno preporučio za otkaz u Kirovlesu i to upravo zbog korupcije.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič izjavila je da je Ketrin Ešton zabrinuta zbog osuđujuće presude i zatvorske kazne Navaljniju i Ofitserovu.

SAD su izrazile "duboko razočaranje" odlukom ruskog suda, a šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, francusko Ministarstvo spoljnih poslova i koordinator za Rusiju Bundestaga Andreas Šokenhof također su kritizirali presudu.

Navalni nakon presude
Navalni nakon presude
Zanimljivo je da je presuda objavljena dan nakon što je potvrđena kandidatura Navalnog za gradonačelnika Moskve.

Do isteka žalbenog postupka kandidatura ostaje na snazi, ali pitanje je kako će organizirati kampanju.

Istraživanje javnog mnjenja koji je proveo neovisni centar Levada pokazuje da bi Navalni mogao biti drugi, s osam posto osvojenih glasova. Sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin, koji je blizak Kremlju, po istraživanjima, pobijediti će sa znatnom većinom.

Sa istraživanjem se slaže i Leonid Volkov bliski suradnik opozicijskog lidera koji naglašava da je Navalni jedini pravi suparnik aktualnom vršiocu dužnosnika moskovskog gradonačelnika Sobjaninu.

Navalni se blogom, u kojem kritizirao korupciju i zloupotrebe u nekim državnim poduzećima, pojavio 2008. jer nije imao pristup medijima koji su pod kontrolom države.

Tokom masovnih protesta u Moskvi koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora u decembru 2011., nakratko je bio uhapšen. Prije izbora je pozivao gradjane Rusije da ne glasaju za Putinovu Ujedinjenu Rusiju nazivajući je "strankom varalica i lopova".
XS
SM
MD
LG