Dostupni linkovi

Rusija i Ukrajina nastavljaju pregovore o isporuci gasa


Lviv, ilustrativna fotografija
Lviv, ilustrativna fotografija

Podrška Rusije za predstojeće izbore proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini mogla bi da obeleži nastavak pregovora Moskve i Kijeva u sporu oko isporuke ruskog gasa, koji se nastavljaju u sredu u Briselu, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u utorak da će njegova zemlja priznati rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, planiranih za 2. novembar. Ocenio je da su izbori "veoma važni za legitimitet lokalnih vlasti na istoku Ukrajine" i da su važna tačka mirovnog sporazuma iz Minska.

Proruski pobunjenici nisu u nedelju učestvovali na parlamentarnim izborima u Ukrajini, na kojima je većinu glasova osvojila proevropska opcija koju predvode blok Solidarnost, predsednika Petra Porošenka i Narodni front, premijera Arsenija Jacenjuka.

Šefovi energetskih sektora Ukrajine i Rusije, Juri Prodan i Aleksandar Novak, i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger u sredu se sastaju kako bi se prevazišle finansijske nesuglasice koje stoje na putu obezbeđivanju isporuka ruskog gasa Kijevu ove zime.

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko, pre 10 dana su došli do važnog pomaka u pravcu postizanja sporazuma, ali je ostalo razmimoilaženje oko pitanja koliko Ukrajina treba da plati za gas.

XS
SM
MD
LG