Dostupni linkovi

Rusi najavljuju milijardu eura investicija


Konferencija za novinare Zarubežnjefta u Zagrebu, 17. siječnja 2012.
Konferencija za novinare Zarubežnjefta u Zagrebu, 17. siječnja 2012.
Preko milijardu eura mogla bi biti vrijedna ulaganja u Hrvatsku ruske naftne kompanije Zarubežnjeft, i to u u kapacitete za transport i skladištenje naftnih derivata i devet probnih bušotina. Ova ruska kompanija već je prisutna u Bosni i Hercegovini.

Ruska naftna kompanija Zarubežnjeft najavila je da je spremna u sklopu intenziviranja svojih aktivnosti u regiji u sljedećih nekoliko godina investirati u Hrvatsku milijardu eura. Zainteresirani su za probne bušotine, povećanje kapaciteta Janafa, naftovod od Slavonskog Broda do terminala u Omišlju na Krku i rezervoare za naftu u Omišlju.

Također, nakon najave da se naftna kompanija OMV povlači sa tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, spremni su preuzeti njihove crpke.
Generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj Brunič: Zainteresirani smo za mrežu OMV-ovih benzinskih crpki i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

„Zainteresirani smo za mrežu OMV-ovih benzinskih crpki i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Uputili smo OMV-u pismo sa našom ponudom, i - ako oni budu zainteresirani – krenut ćemo u pregovore. Na žalost, do sada još nismo od njih dobili nikakav odgovor", kazao je generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj Brunič.

Od tri ponuđena projekta, produktovod, odnosno cjevovod od Slavonskog Broda preko Zagreba do terminala u Omišlju na Krku je najambiciozniji.

„Taj produktovod bi se koristio za izvoz naftnih derivata koji nisu iskorišteni na hrvatskom tržištu, dakle ne samo iz rafinerije Bosanski Brod, nego i iz Rafinerije Sisak u Hrvatskoj, koja je u vlasništvu INE“, navodi on.

Rusi ne bi ulazili u posao sa izgradnjom ovog cjevovoda ako im se ne osigura kontrolni paket, dakle 25 posto plus jedna dionica. Drugi projekt u koji Rusi žele investirati jest povećanje kapaciteta Janafove infrastrukture, s obzirom da hrvatska kompanija koristi tek trećinu kapaciteta, odnosno preveze godišnje svega 7-8 milijuna tona nafte umjesto optimalnih 35 milijuna tona.

Treći projekt je istraživanje prisutnosti nafte ili plina u devet istražnih područja u kontinentalnoj Hrvatskoj, prema natječaju što ga je prošla hrvatska vlada raspisala, a nova poništila, vjerojatno s namjerom da ga sama uskoro raspiše.

Dekanić: Dobra vijest za Hrvatsku

Također, Zarubežnjeft je zainteresiran i za zakup spremišta nafte na terminalu u Omišlju na Krku kapaciteta 900.000 kubičnih metara, kako bi tamo spremali naftu do dostave na lokaciju gdje su aktualno najbolje cijene. O svemu tome izaslanstvo Zarubežnjefta razgovara sa prvim potpredsjednikom hrvatske Vlade Radimirom Čačićem.
Ilustracija
Ilustracija

Na pitanje jesu li zainteresirani za privatizaciju Janafa, Brunič je kazao kako može potvrditi interes, ali ne u ime Zarubežnjefta, nego Transnjefta, ruske državne kompanije koja se bavi transportom nafte, naravno - ako hrvatska Vlada krene u privatizaciju tog kapitalnog naftovoda.

Energetski stručnjak Igor Dekanić kaže za RSE kako se radi o ozbiljnoj naftnoj kompaniji čija je jezgra nastala još u osamdesetima u sovjetskim istraživanjima u Vijetnamu i Angoli, i koja je integrirana - dakle, u sebi sadrži sve segmente – od istraživanja i prerade do transporta i prodaje.

„Oni su ozbiljna naftna kompanija i ovo je prvi puta nakon duljeg vremena da je jedna velika ruska kompanija najavila ozbiljan ulazak u Hrvatsku,“ kaže za RSE sugovornik.

„Ovo je sada po prvi puta najava ozbiljnog ulaska od istraživanja i proizvodnje do zajedničkih investicija i svega! To je u svakom slučaju dobra vijest. Druga dobra vijest je da ipak pomalo dolazi ozbiljna konkurencija i na hrvatskom energetskom tržištu, što je također pokazatelj otvaranja. Ako s jedne strane imate od prošle godine i dalje najave RWE o investicijama u proizvodnju električne energije, evo sada s ruske strane investicije u istraživanje i proizvodnju nafte – to je u svakom slučaju dobra vijest!“ smatra on.

Zarubežnjeft je već nekoliko godina prisutan u Bosni i Hercegovini kao vlasnik rafinerija u Bosanskom Brodu i Modriči, a u posljednje vrijeme počeo se šititi i na hrvatsko maloprodajno tržište, istiskujući INU sa privatnih benzinskih crpki po Slavoniji.
XS
SM
MD
LG