Dostupni linkovi

Rusi ostaju bez svog jedinog kosmodroma?


Bajkonur
Bajkonur
Rusija bi prvi put od početka letova u svemir mogla ostati bez pristupa kosmosu, ukoliko ne bude riješen spor oko kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Kremlj je uputio zvaničan zahtjev za objašnjenje komentara direktora kazahstanske svemirske agencije Tagata Musarbajeva o budućnosti kosmodroma u Bajkonuru, koja je glavna veza između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice /MSS/.

Musarbajev je prošlog mjeseca u obraćanju parlamentu rekao da će Kazahstan zatražiti smanjenje lansiranja raketa "Proton-Em" pomoću kojih Rusija šalje satelite u orbitu.

On je optužio Moskvu da krši sporazum gradnjom novog lansirnog centra u bazi za rakete "Angara" i pozvao je na izvršenje revizije dogovora o najmu Bajkonura.

Bajkonur, veliki kompleks u sred stepe u Kazahstanu, predstavlja centar ruske povezanosti sa svemirom još od početka svemirske trke pedesetih godina prošlog vijeka.

Sa te lansirne stanice u svemir je krenuo prvi astronaut Jurij Gagarin 1961. godine.

Poslije raspada SSSR-a, Rusija je "naslijedila" bazu i iznajmljivala je kompleks od Kazahstana za 115 miliona dolara godišnje, prema ugovoru koji ističe 2050. godine.

Bajkonur je grad u kojem se uglavnom govori ruski jezik, vladaju ruski zakoni i patrolira ruska policija, ali sve veće tenzije ukazuju na to da bi to uskoro moglo biti okončano.
XS
SM
MD
LG