Dostupni linkovi

Rukometašice Crne Gore osvojile prvo evropsko zlato


Rukometašice Crne Gore proslavljaju pobedu u Beogradu
Rukometašice Crne Gore proslavljaju pobedu u Beogradu
Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore novi je prvak Evrope.

Crna Gora je u nedjelju naveče u Beogradu, u finalnom meču Evropskog prvenstva, nakon dva produžetka savladala Norvešku 34:31 i revanširala se rivalu za poraz u finalu olimpijskog turnira u Londonu.

Utakmica je u regularnom toku završena neriješeno 24:24 (12:11), a pobjednika nije bilo ni nakon prva dva produžetka (28:28).

Crnogorske rukometašice bile su na pragu pobjede i u regularnom toku, 37 sekundi prije kraja golom Milene Knežević došle su u vođstvo 24:23, ali je Norveška pogotkom Ide Alštad uspjela da izjednači i izbori produžetke.

Posljednjih desetak sekundi bilo je nedovoljno da se rezultat promijeni.

Izabranice selektora Dragana Adžića bile su bliže pobjedi i nakon prva dva produžetka, dva minuta i 25 sekundi prije kraja, imale su tri gola prednosti, ali je Norveška, uz asistenciju španskog sudijskog para, uspjela da se vrati u meč i sa tri uzastopna pogotka izjednači.

U dodatna dva produžetka Crna Gora je potvrdila klasu, bolje se snašla i sa četiri uzastopna pogotka preokrenula rezultat i zabilježila pobjedu.

Najefikasnija u crnogorskoj selekciji, na člijem se golu posebno istakla Sonja Barjaktarović sa 20 odbrana, bila je Milena Knežević sa deset, Katarina Bulatović je postiogla osam, dok je Jovanka Radičević meč završila sa pet pogodaka.

U norveškoj selekciji istakla se Ida Alštad sa 11 odbrana.

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu ostvarila sedam pobjeda i poraz.

U prvom dijelu šampionata pobijedila je Island, Rumuniju i Rusiju, a u drugom Mađarsku i Španiju, dok je jedini poraz doživjela od Njemačke.

U polufinalu eliminisala je Srbiju.

Crna Gora je tek četvrta država koja je osvajala titulu prvaka Evrope.

Prije Crne Gore prvaci su bili Danska, Mađarska i Norveška, koja je na posljednja četiri šampionata bila najbolja.
XS
SM
MD
LG