Dostupni linkovi

Rudari Đurđevika se zatvorili u jamu, traže smjenu uprave


Rudnik Đurđevik
Rudnik Đurđevik
Stočetrdeset rudara rudnika Đurđevik i dalje odbija izići iz jame u koju su se zatvorili u ponedeljak u 12 sati. S rudarima stalno pregovaraju članovi uprave i predstavnici Sindikata, ali za sada rudari ne pristaju napustiti jamu sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a jedan od glavnih zahtjeva je smjena Uprave rudnika Đurđevik i smjena tehničkog tajnika Asima Aljića.

Said Muhić, predsjednik radničkog Sindikata rudnika Đurđevik rekao je novinarima da situacija u rudniku izmiče kontroli i da sigurnosni aspekti u jami nisu zadovoljavajući, jer se 140 rudara nalazi na dubini od 250 metara i to u metanskoj jami.

Rudari su u utorak u osam sati najavili da će započeti i štrajk glađu, međutim u 14 sati zasjeda vanredna sjednica Sindikata svih sedam rudnika Koncerna i od njihovih zaključaka ovisit će – hoće li rudari napustiti jamu ili će ostati dolje i započeti štrajk glađu.

Direktor Rudnika Zijad Rahimić rekao je novinarima da je zabrinut za zdravlje rudara jer je u jamu koja je zatvorena sve slabiji dotok zraka.

Zbog toga rudari traže smjenu kompletne Uprave rudnika i dolazak nove Uprave koja će rješavat istinske probleme rudnika kojih je također mnogo. Rudari su odluku da se zatvore u jamu donijeli u prijepodnevnim satima i to samoinicijativno bez uplitanja Sindikata. Iako su ih u Sindikatu rudnika savjetovali da to ne čine, oni nisu popustili.

Smatraju da se u rudniku događaju brojne malverzacije, a one se, kako saznajemo, tiču se upravo loših rezultata poslovanja što u posljednje vrijeme Uprava rudnika želi prikriti.

Također, rudari se žale i da je rad u rudniku neuvjetan, a da su plaće veće kafe kuharicama nego njima u proizvodnom procesu.

Said Muhić
Said Muhić
„Mi smo imali prije nekoliko dana jedan protest i predali smo Upravi svoje zahtjeve, a to je bilo povećanje plaća, smjena tehničkog direktora, prijem novih uposlenika odnosno djece rudara, te nove investicije jer u rudniku ima mašina starih preko 60 godina. Također izričito smo naveli da ukoliko bude prijema novih uposlenika to će značiti automatsku obustavu rada. Međutim, u petak 30. augusta Nadzorni odbor imenovao je sekretara društva koji nije iz rudnika i sada rudari koji su u jami traže odmah njegovu smjenu“, kaže nam predsjednik Sindikata radnika Rudnika mrkog uglja Đurđevik Said Muhić.

On navodi da su odmah u petak sazvali izvanrednu sjednicu Sindikata i donijeli zaključak da odluku o prjemu sekretara Društva stave van snage do 11. septembra.

„Ukoliko se to ne desi generalna obustava rudnika bila bi 12. septembra. Međutim, mene su rudari nazvali danas oko dvanaest sati i tražili da u jamu siđem ja i generalni direktor. Ja sam odmah nazvao generalnog direktora, rekao mu kakvo je stanje. On mi je rekao da neće sići u jamu jer ima sastanak. Ja sam u jamu sišao. Tražio sam od rudara da se raziđu i da krenu u proizvodni proces i da ovakva obustava rada nije u skladu sa zakonom. Međutim, rudari su to energično odbili i rekli nam da ukoliko smo došli da ih izvlačimo iz jame - možemo ići. Naši razgovori nisu urodili plodom, rudari su odlučili ostati. Ja sam izašao iz jame, a dole su sišli generalni direktor i predsjednik granskog sindikata Sinan Husić“, ispričao nam je tijek događaja u Rudniku Đurđevik predsjednik radničkog sindikata Muhić.

U radničkom sindikatu podsjećaju i na loše uvjete rada u rudniku.

„Vijek trajanja naše jame je 2013. godina, a vijek naših kopova je 2023. godina. Na ovakav način ja sam siguran da to neće moći izdržati do tog vremenskog perioda. Mi smo u našim zahtjevima tražili nove zamjenske kapacitete, odnosno otvaranje nove jame i sanaciju kopova, jer prema našim procjenama, ne krene li se u otvaranje novih kapaciteta, vijek trajanja naših kopova je maksimalno još pet godina."

Uprava rudnika, koja je prije nekoliko dana izašla u javnost nakon što je Sindikat predao zahtjeve rudara, smatra da su zahtjevi neosnovani jer je prosjećna plaća u rudniku preko 900 maraka, topli obrok 15 maraka dnevno, regres 900 maraka uz određene rudarske nagrade. Također, direktor Rudnika Đurđevik novinarima je 23. kolovoza rekao da su prijetnje Sindikata da će krenuti u obustava rada politički motivirane što je radnički Sindikat oštro demantirao.
XS
SM
MD
LG