Dostupni linkovi

Brisel: Vrlo pozitivan izveštaj ali duga lista zadataka


Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije
Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije je veoma pozitivan ali se takođe navodi da još mnogo toga treba da se uradi na polju reformi, javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak.

"Izveštaj je veoma pozitivan kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Kosovom, gde se navodi da je Srbija preduzela vidljive i održive korake ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. To je fundamentalna promena. Takođe, navodi se da Srbija ima mnogo bolji odnos sa Euleksom nego ranije, kao i da Srbija, takođe, pokazuje pozitivan pomak u odnosima sa drugim susedima na Zapadnom Balkanu. Kada je reč o Kosovu, mnogo je pozitivnih reči, koje se pre svega odnose na aprilski sporazum, a navodi se i da je Srbija preduzela mnoge korake kada je u pitanju implementacija sporazuma," kazao je Džozviak u telefonskom razgovoru.

Ipak, ima i veoma teških reči kada su u pitanju reforme u nekim oblastima, navodi naš dopisnik.

"Polja reformi za koje Evropska komisija Srbiji posebno skreće pažnju da mora da učini više jesu reforma pravosudnog sektora, borba protiv korupcije, više reformi javne administracije, zatim, da Srbija mora da učini više kada je u pitanju zaštita prava manjina, uključujući LGBT zajednicu. Kada se govori o slobodi medija, i tu mora da se učini više, a Komisija posebno pominje kašnjenje u usvajanju pojedinih medijskih zakona. Što se tiče ekonomije, Srbija stvarno mora da učini iskorak u ekonomskim reformama. Kada se govori o unapređenju konkurentnosti, potrebno je više fleksibilnosti na tržištu rada, a mora se ubrzati i privatizacija državnih preduzeca," dodao je on.

U izveštaju se navodi i da će, najverovatnije u decembru, Evropski komesar za proširenje Štefan File i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastaviti još jedan izveštaj koji se odnosi na specifičnosti dijaloga i budućnosti mogućnosti određivanja datuma za početak pregovora, kaže Džozviak.

Upitan da li je uprkos zahtevima za reformama, izveštaj napisan u pozitivnom tonu, Džozvijak je odgovorio:

„Apsolutno! Stvari poput reforme pravosuđa i slično se uvek pominju. Nikada nisam video izveštaj u kome stoji da je sve savršeno. Ali, posebno kada su u pitanju glavne stvari vezane za Kosovo, izveštaj je veoma pozitivan, mislim i najpozitivniji po Srbiju do sada. Ali, ipak se navodi da još ima dosta stvari da se uradi na nekim drugim poljima poput ekonomije ili pravosuđa, ali to teško da može da bude iznenađenje za bilo koga.“
XS
SM
MD
LG