Dostupni linkovi

RSE na izložbi dijamanata: Na dlanu "Srce" od pola miliona evra


Dijamanti su večni
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Dijamanti su večni

Dijamanti su večni, uverili su se reporteri RSE na prvoj izložbi dijamanata u Beogradu. Na dlanu smo držali dijamant vredan pola miliona evra, jedini tako vredan primerak u ovom delu Evrope.

„Dijamanti su večni, kaže Džejms Bond. Je l' tako... Svi ih vole. Zbog lepote, sjaja, vrednosti, neodoljivi su. To je najlepša i najčvršća materija na svetu. Jednostavno su neuništivi. Ko ih ima prenosi ih iz generacije u generaciju,“ rekla je za RSE Anat Pišot, iz Maestro Jewelersa, jedna od idejnih tvoraca najveće postavke dragocenog kamenja u Srbiji.

Apsolutna zvezda ove izložbe je dijamant "Srce", tako nazvan zbog svog oblika, prirodno žute boje pronađen u Rusiji. Čuva se u vitrini, iza nekoliko blindiranih vrata, pod budnim okom brojnog obezbeđenja. Jedini smo, osim sadašnjeg vlasnika, imali nesvakidašnju priliku da ga stavimo na dlan, uz obaveznu tamnu rukavicu. Osećaj je nestvaran, prva reakcija na tu lepotu, kako to često opisuju pasionirani ljubitelji najskupljeg kamenja, su osmeh i slatka jeza.

„Ovaj dijamant jedinstven je po tome što ga je priroda napravila upravo ovakvog, sa besprekornom čistoćom, baš u žutoj boji. Ima čak 11,42 karata. To je neverovatno velika retkost. Dešava se jednom u milion slučajeva,“ kaže za RSE serviser nakita Milan Blagojević.

Iako Srbija nema tradiciju draguljarstva, večni sjaj dijamanata privukao je i bogate i siromašne. Izložbeni prostor u Izrael Dajamond Centru ovih dana premali je da primi sve ozbiljne kupce, ali i radoznalce koji žele bar na trenutak da vide neobičnu lepotu.

„Bilo je krajnje vreme da ovde ponudimo dijamante kakve ljudi ranije nisu mogli da vide u Beogradu. Želimo i da edukujemo stanovnike Srbije, da im prikažemo da su dijamanti najbolja investicija. Cene nekretnina padaju, cene zlata takođe variraju, a cena dijamanata u poslednjih sto godina samo raste,“ kaže Anat Pišot.

Blistavi dijamanati očarali su sve koji su ih uživo videli, a pored prelepih ogrlica, prstenja i ostalog nakita, među ekskluzivnim eksponatima vrednim nekoliko desetina hiljada evra, pa i onih koji koštaju i više od 100.000 evra, izdvajaju se i minijaturni helikopter, dijadema i teniska loptica ukrašeni nizom večnog dragog kamenja.

„Kada me pitaju zašto svi žele da imaju dijamante obično se pozovem na jedan izraz koji imaju Englezi. Sparkling. Blistavo. To ima dijamant. Jedini je dragi kamen koji daje neku posebnu svetlost. To očarava sve koji ih imaju u rukama,“ otkrio je tajnu dijamanata Milan Blagojević.

Kako tvrde draguljari, o blistavim dijamantima sanjaju svi, imućni, siromašni, žene, muškarci... Mada Srbija ne važi za bogatu zemlju, prodavačica i poznavalac dijamanata Tamara Gojković otkrila je za RSE da kupaca svakako ima.

„Dijamante kupuju i obični smrtnici. Oni za koje se kaže da nisu baš bogati. Zato što ima i onih jeftinijih, koji mogu da se kupe od plate, nisu samo za ljude koji imaju puno para. Ne mogu da vam kažem ko ovde kupuje najskuplje dijamante. U ovom poslu diskrecija klijenata je zagarantovana.“

Na postavci u Beogradu, koja traje do 23. decembra, izloženo je više od 100 jedinstvenih primeraka dijamanata vrednih od 500 do 500.000 evra.

XS
SM
MD
LG