Dostupni linkovi

RSE meta višednevnog internet napada


Sjedište Radija Slobodna Evropa u Pragu
Sjedište Radija Slobodna Evropa u Pragu
Radio Slobodna Evropa se suočava sa koordiniranim internet napadom koji od četvrtka povremeno ometa funkioniranje globalne mreže servisa koji preko više medijskih platformi objavljuju vijesti i informacije, izjavio je u ponedjeljak predsjednik i izvršni direktor RSE Kevin Klose.

Klose je u saopštenju rekao da je RSE meta Distribuiranog napada radi onemogućavanja usluge (Distributed Denial of Service ili DDoS).

Kevin Klose
Kevin Klose
Tokom ovakvog napada meta se zaspe hiljadama ili milionima lažnih zahtjeva sa kompjutera koji su zaraženi virusom ili štetnim programom.

"I dalje prikupljamo informacije o ovom napadu ali vjerujemo da je ciljan,” izjavio je Klose.

“Odlučili smo da objavimo ovu informaciju kao odgovor na potrebe naših slušalaca koji se oslanjaju na izvještavanje RSE i koji se svakodnevno suočavaju sa problemima kada žele pristupiti našim servisima,” dodao je on.

Sistem za upravljanje sadržajima RSE širom svijeta također koriste Glas Amerike (VOA), Bliskoistočna mreža za emitovanje (MBC) kao i Kubanski ured za emitovanje.

Ovi američki međunarodni mediji su također pogođeni napadom.

Tehničko osoblje RSE radi zajedno sa Kompjuterskim timom za hitne reakcije (Computer Emergency Response Team ili CERT), međunarodnom organizacijom dobrovoljaca koja prati ovakve elektronske napade, kako bi spriječili daljnje napade i izolirali uzrok napada.

“Ovo je jasan dokaz izazova s kojima se suočava slobodna distribucija i razmjena infomacija u ovom dobu,” kazao je Klose.

RSE je doživio manji DDoS napad na Bjeloruski servis 2008. godine.
XS
SM
MD
LG