Dostupni linkovi

RSE bio i ostao medijator u suočavanju s prošlošću


Esad Krcić (L) i Dimitrije Jovićević, dopisnici RSE iz Crne Gore
Esad Krcić (L) i Dimitrije Jovićević, dopisnici RSE iz Crne Gore

Osim građana, redovni slušaoci RSE su novinari, političari, intelektualna javnost i predstavnici raznih društvenih grupa. Njihov interes je da čuju precizne informacije, analize i ukrštanje stavova. Osim informacija iz Crne Gore, veoma važan segment interesovanja su događaji u regionu. Tako urednik Radija Crne Gore Mirsad Rastoder kaže da svako ko želi ozbiljno da se bavi novinarstvom, mora da obraća pažnju na RSE.

„Radio slušaju oni koji hoće da saznaju. Vaš Radio je medij koji ima sadržaj i profesionalni kredibilitet. Emisije sam pratio od samog početka i u mnogima prepoznavao dio zamagljene stvarnosti, inspiraciju i povod za drugačije sagledavanje događaja, posebno u kontekstu prevladavanja regionalnih barijera. Vidim da svako, ko ozbiljno želi da se bavi novinarstvom ili uređivanjem, itekako obraća pažnju na dnevnike i druge emisije, zbog aktuelnosti i analiza, zanimljivih priča o ljudima i pojavama, ali i zbog osluškivanja uzročne povezanosti konkretnih problema u našim društvima. Uvažavajući blagovremeno saopštavanja preciznih informacija iz svijeta, regiona, Crne Gore, lično i kao novinar posebno cijenim što je RSE bio i ostao važan medijator u postizanju suočavanja s prošlošću. S mjerom i brižljivo, u brojnim rubrikama, uzdizana je riječ, provjerena informacija i mogućnost plemenite spoznaje šta nam se to desilo i dešava“, ističe Rastoder.

Slušalac od sredine 90-tih je i Predrag Milić, dopisnik AP. To je bio period kada je medijski prostor bio loš ambijent za novinare profesionalce:

„Iako u to vrijeme prijeko potreban, kao rijetko ostrvo nepristranosti, glas RSE je jednima zvučao kao izdaja mainstream ludila, a drugima opet preumjereno i nedovoljno naški. Oni treći, koji su u takvim i ovakvim, vremenima manjina, vjerno su slušali taj Radio, nadajući se mirnim vremenima, kada će i ostati mediji u Crnoj Gori postati tako frustrirajuće profesionalni i nenaški. Po mom mišljenju, učinili su mnoga da se poludjeli duhovi 90-tih vrate u svoje dimidžane i da se zločini, počinjeni u rati i miru, ne zaboravljaju. I dalje redovno pratim program za Crnu Goru, kako putem lokalnih radio stanica, tako i putem Internet stranica i društvenih mreža. U poređenju sa domaćom radinosti, meni to i dalje izgleda kao priča iz druge galaksije“, kaže Milić.

I političari su upućeni na RSE, kako zbog informacija iz Crne Gore, tako i informacija iz regiona.

„Ponekada je puno bitnije od brzine informacija dobiti tačnu i korektnu informaciju, a čini mi se da RSE, barem koliko ja stižem da sarađujem i koliko pratim, a desetak godina sam u poslu, to dosta bolje radi od drugih i sličnih radio stanica ili onih koji su na nacionalnom nivou", kaže portparol SDP-a, Mirko Stanić, te dodaje:

"Dodatna prednost je široka mreža dopisnika koji pokrivaju teme, koje su vrlo slične i koje se tiču građana jugoistočne Evrope u regiji EX YU. Možemo da uporedimo rješavanje nekih konkretnih problema, bilo da je pitanje rasta franka ili izbjeglica, da vidimo kako su to uradile i druge države, koje se sa tim problemom suočavaju. Čini mi se da to sve objektivno ne bi mogli sagledati kada bi tražili po njihovim nacionalnim emiterima. U ovom smislu imamo jednog nadnacionalnog, objektivnog emitera, koji sa zadovoljstvom slušam, još od dobi kada sam bio mlađi, a sada dosta sarađujem u ovom mom sadašnjem poslu.“

Poslanik Dritan Abazović očekuje da RSE nastavi „emancipatorsku misiju“ i iznosi svoje viđenje našeg dosadašnjeg i javnog angažmana:

„Mislim da je RSE u proteklih 20 godina, naročito u ratnom periodu i postratnom, onom najbližem, zaista bio dokaz kako se profesionalno radi. Mislim da je mnogim ljudima bio od velike pomoći, zato što su shvatali, bez obzira na masu koja je razmišljala potpunu drugačije i bila kontanimirana zaista lošom medijskom scenom, da profesija i ono što je profesionalizam, generalno u medijima, i dalje postoji. Lično preferiram što se mogu naći najbitnije vijesti iz zemalja regiona, sve na jednom mjestu. Nisam siguran da drugi mediji posvećuju toliko pažnje svim zemljama regiona, već su koncentrisani uvijek na pojedince. Očekujem da RSE nastavi svoju emancipatorsku misiju.“

XS
SM
MD
LG