Dostupni linkovi

Propale ustavne promjene o Banjaluci kao glavnom gradu RS


Banjaluka, 2010., foto: Boris Miljević
Banjaluka, 2010., foto: Boris Miljević
Do daljnjeg po Ustavu RS glavni grad biće Sarajevo, a na snazi, barem na papiru, ostaje i smrtna kazna. Šestogodišnji trud da se izmijeni Ustav RS i uskladi sa zahtjevima Savjeta Evrope, definitivno je propao, jer nije dobio podršku u Vijeću naroda RS.

Predsjedavajući Vijeća naroda Momir Malić istakao je da je protiv svih amandmana bio dio Kluba Bošnjaka, odnosno delegati iz SDA, dok je za delegate SDP-a i Stranke za BiH bila prihvatljiva većina od 29 amandmana predloženih na Ustav RS.

''Međutim, njihova četiri glasa nisu bila dovoljna, jer da bi amandmani prošli mora svaki klub nadpolovicom glasat ZA. Mislim da je to razlog sukoba SDA i SDP-a, prije svega oko njihovih odnosa u Institucijama BiH, evo vidite i koji je problem sa budžetom'', kaže Malić.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Đapo, inače funkcioner SDP-a BiH, ni sam nije mogao objasniti šta se desilo, jer, kaže, nešto sasvim drugo je bilo dogovarano:

''Da li je to njihov način u zadnje vrijeme da tako rade to ne znam, da promijene stav u posljednjem momentu.''

''Zaista ovo shvatam kao jedan kvalitet da imamo i različita mišljenja'', ocjenjuje predsjedavajući Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović, član SDA.

I za SDP i za SDA prije sjednice Vijeća naroda u četvrtak bilo je sporno promovisanje Banjaluke u glavni grad RS. Neprihvatljivo im je bilo da se nacionalna zastupljenost u Gradskoj skupštini riješi posebnim zakonom o glavnom gradu i tražene su dodatne garancije.

''Nismo prihvatili amandmane vezano za glavni grad Banjaluku, jer tu nije bilo sluha da se nastave politički pregovori, a trebali su. Nismo prihvatili amandmane vezane za državnu imovinu i svojinu uopšte, jer to je sad u fazi političkog dogovora stranaka 'šestorke', pojašnjava Mirsad Đapo.

''Nismo mogli dobiti garancije da će biti Bošnjaka i Hrvata više u Skupštini grada'', kaže Mujo Hadžiomerović.

Autogol

Bošnjaci su, smatra potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda hrvatskog naroda Zoran Lipovac, neusvajanjem amandmana još 2009. godine, sami sebi dali auto gol:

''Da je taj amandman usvojen 2009. godine za ove izbore bismo imali više odbornika i iz reda Hrvata i iz reda Bošnjaka.''

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić u izjavi za naš radio izrazio je razočarenje što je šestogodišnji trud oko promjene Ustava RS ovim definitivno propao.

''Znači mi smo na 28,5 amandmana imali pun konsenzus, uključujući sve bošnjačke predstavnike koji su učestvovali u razgovorima. Sve i jedna riječ, zarez i tačka bili su potpuno dogovoreni i onda juče SDA izađe i deklerativno izjavi da je protiv svega sa nekim političkim tezama koje nemaju veze sa tim'', kaže Radojičić.

Razgovori o promjeni Ustava, na kojima je insistirao i Savjet Evrope, počeli su 2006.godine. Iako bi Narodna skupština za tri mjeseca mogla ponovo da pokrene proceduru promjene Ustava, prema riječima Radojičića od toga neće biti ništa:

''Ne vjerujem i ne očekujem da će se to, u dogledno vrijeme, u bilo kom obliku ponovo pojaviti, mislim da je to završena priča. Ja tu u ovom momentu nemam nikakvu novu agendu u planu, nikakve nove vremenske odrednice. Kad dođu novi uslovi Savjeta Evrope ili EU neka ga pošalju u SDA, pa neka onda oni vode proceduru.''

S obzirom da se za amandmane moglo glasati i pojedinačno, a ne u paketu kao 2009. godine, zanimljivo je da su odbijanjem SDA, osim ukidanja smrtne kazne, odbačeni i amandmani o prenosu nadležnosti s entiteta na državni nivo.
XS
SM
MD
LG