Dostupni linkovi

RS: Smjena ministra Stanića probni balon?


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da je u srijedu smijenila ministra zdravlja i socijalne zaštite Slobodana Stanića. Razlog za smjenu, kako je šturo novinarima u petak objasnila, je što je ministar individualno, bez odluka i zaključaka Vlade, preuzeo izmirenje određenih finansijskih obaveza. Stanića je Vlada nakon smjene vratila na mjesto v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Mnogo toga ostaje nedorečeno u priči o smjeni ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodana Stanića. Predsjednica entitetske Vlade Željka Cvijanović u vrlo kratkom obraćanju novinarima rekla je da su razlog smjene Stanićeve navodne izjave da će Vlada preuzeti finansijske obaveze zdravstvenih institucija.

„Dakle, Vlada nije nikada ni sjedila ni razmatrala situaciju, niti donijela takav zaključak, niti napravila takvu odluku da će preuzeti obavezu od 36 miliona maraka dugovanja zdravstvenih ustanova. To je zapravo velika finansijska implikacija i ni jedna vlada ne može da je donese tek tako i niko ne može da je saopšti kao odluku vlade ukoliko vlada to nije odlučila“, izjavila je Željka Cvijanović.

Na pres konferenciji na kojoj je to izložila predsjednica Vlade međutim nije ostavila prostor za novinarska pitanja – prvenstveno ono kada je tačno sada već bivši ministar to izjavio.

Time je ostavljen prostor za medijsake spekulacije prema kojima je povod za Stanićevu smjenu činjenica da je nekoliko dana ranije obećao bubrežnim bolesnicima da će dobiti status invalida - što zahtijeva dodatni novac u praznom entitetskom budžetu, a dolazi u nezgodnom trenutku razgovora sa MMF-om.

Smjena ministra zdravlja došla je u momentu kada se u RS takođe govorilo o rekonstrukciji entitetske vlade, pa i smjeni premijerke Željke Cvijanović.

Urednik magazina Respekt Željko Raljić smatra da to nije slučajno:

„On će na neki način biti žrtva ovih spekulacija oko smjene Vlade i odlaska premijerke Željke Cvijanović i ova ekspresna rekonstrukcija ustvari znači da će oni na taj način pokušati da zaustave dalje spekulacije o smjeni kabineta Željke Cvijanović“, smatra Raljić.

Odluku da Stanić napusti funkciju ministra zdravlja razmatrao je u srijedu Savez nezavisnih socijaldemokrata, a inicijativa je došla od samog predsjednika stranke Milorada Dodika – objavila je četvrtak uveče banjalučka Alternativna televizija. U timu za zdravstvo Srpske demokratske stranke ocjenjuju da u pozadini smjene nije analiza Stanićevog rada jer se Vlada, podsjećaju, o Stanićevim potezima do sada izjašnjavala pozitivno.

„Ali onda je bilo očigledno da je on dirnuo u neki dogovoreni biznis ili u nešto što je urađeno a ne smije da zna javnost, u neku korupcionašku aferu“, kaže član SDS-ovog tima Nenad Stevandić.

Urednik magazina Respekt Željko Raljić smatra da cijeli slučaj potvrđuje da u vladi, kao i SNSD-u ima dosta problema. Zbog toga pretpostavlja da je Stanićeva smjena neka vrsta probnog balona jer se, podsjeća, u medijima već neko vrijeme spominju još dvije smjene: ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Kovačevića i ministra finansija Zorana Tegeltije.
XS
SM
MD
LG