Dostupni linkovi

RS na početku političke nestabilnosti: Parodija demokratije


Novi saziv NS RS
Novi saziv NS RS

Vlast u entitetu RS koja je u ponedjeljak počela da se konstituiše nakon oktobarskih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, imenovanjem entitetskog predsjednika i potpredsjednika te imenovanjem novog saziva Narodne skupštine, u narednom periodu biće veoma nestabilna. Tijesna većina formirana u posljednji čas na sumnjiv način prelaskom pojedinih poslanika iz jednog u drugi politički blok samo je pokazala da su lični interesi iznad interesa stranaka i građana, smatraju analitičari.

Konstitutivna sjednica NS RS na kojoj su preuzeli dužnost predsjednik Milorad Dodik i potpredsjednici Republike srpske Ramiz Salkić i Josip Jerković, verifikovni mandati narodnih poslanika i imenovan predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović tragičan je primjer parodije demokratije, smatra BrankoTodorović, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS.

“Sada mi vidimo jednu ogoljelu borbu za vlast, za privilegije i, u krajnjoj instanci, za novac kroz različite oblike korupcije koji su, nažalost, posljednjih desetak godina u Republici Srpskoj potpuno neistraženi", ističe Todorović.

Samu sjednicu obilježile su brojne rasprave o načinu na koji su Savez nezavisnih socijaldemokrata i njegovi koalicioni partneri, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija, dobili skupštinsku većinu od 42 poslanika.

Prelazak dva poslanika iz drugog političkog bloka Saveza za promijene u nezavisne poslanike, Ilije Stevančevića i Vojina Mitrovića, i njihovo glasanje za koaliciju okupljenu oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata pobudilo je sumnju u političku korupciju, kako opozicije tako i analitičara.

"Konstitutivna sjednica bila je jedna smijurija od skupštine. Vidjeli smo jedan širok dijapazon psovki, prozivki, uvreda i hiljade drugih stvari koji su klasičan vokabular naših političara. Gledaoci, birači ili glasači, mogli su da vide kako se bukvalno ljudi kupuju odnosno poslanička mjesta. Sve ovo obesmišljava kompletan izborni proces", kaže kolumnista magazina Buka Dragan Bursać.

"Na početku rada Narodne skupštine mogli smo na sceni vidijeti ogoljelu korupciju u samom startu. Ono što je poražavajuće je da i inače neefikasne pravosudne institucije RS, prije svega mislim na tužilaštvo, sudove i policiju, ne reaguju niti ih istražuju. To pokazuje potpunu superiornost vlasti i političara nad institucijama ali i odvojenosti od građana, odnosno potpunu odvojenost poslanika Skupštine od građana", naglašava Branko Todorović.

Prema tvrdnjama opozicije, tokom sjednice bilo je i psovki i prijetnji upućenih od strane predsjednika Dodika na račun poslanika Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića, zbog čega su poslanici Saveza za promijene i napuštali skupštinu.

"To su čuli kolege narodni poslanici. Neprimjereno je da se na takav način ponaša prvi čovjek RS prema mojoj porodici, prema mojoj majci, što apsolutno nema veze sa ovom političkom arenom. Ja nikada nisam uvrijedio porodicu predsjednika Dodika", kaže Branislav Borenović.

"Dakle nisam opsovao nikome majku, ali sam rekao da nije fer i pošteno da on mene nešto stalno spominje", brani se Milorad Dodik.

Međutim, tijesno skrojena većina od jednog poslanika iznad 50 posto uvodi RS u političku nestabilnost koja će se reflektovati u svim sferama života a građane očekuju teški dani, mišljenja je Branko Todorović.

"Ulazimo u jedan period visoke nestabilnosti gdje će interesi naroda biti potpuno zapostavljeni, a gdje će kriminalizovani pojedinci koji su se, nažalost, očigledno našli u Narodnoj skupštini, nastojati da kroz različite oblike korupcije što prije obogate, pozapošljavaju svoju bližu i daljnju rodbinu i RS, a time i Bosnu i Hercegovinu, uvedu u jednu vrstu agonije", smatra Todorović.

Izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banja luka Dragana Dardić istog je mišljenja.

"Svemu ovome prethodile su afere oko kupovine i prisluškivanja premijerke Željke Cvijanović. Juče su se čule teške riječi uvrede psovke i sve je to što običnog čovjeka obeshrabruje. Ne vidim na koji način to poslanici šalju poruku da će raditi na ozbiljnim ekonomski i socijalnim problemima koji pritišću ovaj napaćeni narod. I ono što smo juče vidjeli bojim se da ćemo gledati i u narednom periodu, odnosno da će ovo zakonodavno tijelo biti poprište opozicionog bloka i vladajuće koalicije", objašnjava Dardićeva.

Kao jedan od mogućih scenarija Todorović vidi i prijevremene izbore.

"Jer je očigledno da će ti neki mali slučajni pojedinci biti prevaga na jednu ili drugu stranu", dodaje Todorović.

XS
SM
MD
LG